MgA. Martin Stropnický

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.07.2017 15:55:00

Poskytnutí pomoci není povinnost

Poskytnutí pomoci není povinnost

Projev na 59. schůzi Poslanecké sněmovny dne 13. 7. 2017 k vládnímu návrhu, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou a Slovenskou republikou o spolupráci při ochraně vzdušného prostoru

Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, předkládám vám k projednání návrh na vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouvy mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o spolupráci při vzájemné ochraně vzdušného prostoru, která byla podepsána v Bruselu dne 15. února tohoto roku.

Ochranu vzdušného prostoru evropských členských států NATO zajišťuje systém protivzdušné obrany NATO, který je jedním z pilířů kolektivní obrany Aliance, úplný název tohoto systému pro přesnost je Integrovaný systém protivzdušné a protiraketové obrany NATO. Členské státy poskytují do toho systému zejména stíhací letouny, kterým velí vrchní velitel spojeneckých sil v Evropě. Ten systém má dvě zásadní omezení. Za prvé systém je určen výhradně k obraně před vojenskými hrozbami a nezajišťuje tedy obranu před civilními letouny zneužitými k teroristickému útoku, to je tzv. renegade. A za druhé vzdušné síly malých členských států byly redukovány často na minimum, což může vést ke krátkodobým či dlouhodobým výpadkům schopnosti zajišťovat protivzdušnou obranu vlastními silami rizika vyplývající z omezení tohoto systému lze zmenšit efektivní bilaterální spoluprací sousedních států, což vedlo k přípravě a podpisu předložené smlouvy. Čili ta předložená smlouva stanovuje základní rámec pro spolupráci České republiky a Slovenska v případech, které nelze řešit v rámci systému protivzdušné obrany NATO a též v případě výpadků vlastních schopností. Na základě této smlouvy může také každá ze stran požádat druhou stranu o pomoc při ochraně svého vzdušného prostoru. Požádaná strana může takovou pomoc poskytnout, má-li k dispozici potřebné síly, poskytnutí pomoci tedy není povinnost.

Smlouva dále stanoví základní podmínky poskytování této pomoci, velení a řízení, řešení škod, trestní jurisdikce a další. Podrobnosti vyžadování pomoci při ochraně vzdušného prostoru a též kompenzace nákladů s tím spojených budou dojednány na úrovni ministerstev obrany obou států v prováděcích dokumentech. Tolik úvodem a děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama