Filip Zachariaš

  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.07.2017 7:19:00

Jak dlouho si necháme líbit, že jsme odpadkový koš Evropy?

Jak dlouho si necháme líbit, že jsme odpadkový koš Evropy?

Průzkum, který zkoumal kvalitu nabízených potravin v ČR ve srovnání s našimi sousedy, přinesl výsledky, jež mnozí z nás předpovídali. Kvalita potravin je horší a za menší množství platíme více peněz.

Podobné výsledky ukázal i nedávný průzkum, který si nechalo zpracovat slovenské ministerstvo zemědělství. Ve výsledku došli k tomu, že třeba šunka měla o 10 % více masa. V ČR již dříve ukázaly testy, že třeba Němci mají v kávě o třetinu více kofeinu než naši občané. Podobně dopadla salámová pizza – Češi na ní najdou o polovinu méně salámu než naši sousedé.

Nadnárodní výrobci a řetězce supermarketů si musí uvědomit, že český spotřebitel není dojná kráva. Jestliže je průměrná obchodní přirážka obchodních řetězců v mateřských zemích kolem 50 %, jak je možné, že v ČR ty samé obchodní řetězce cenu narazí klidně i o 120 % (v průměru okolo 90 %)? Jenomže to by musely fungovat mechanismy státu – neviditelná ruka trhu zde evidentně nějak zapomněla zasáhnout. V současnosti stát podlézá spíše těm, kteří takto šidí české spotřebitele. Mimochodem český občan si se svou mzdou v průměru může dovolit koupit zhruba jen 60 % toho, co v sousedním Německu. Horší potraviny za vyšší cenu a ještě danit své zisky v zahraničí - to je výsledek 27 let starostlivosti vládních činitelů. 


Považují nás nadnárodní společnosti za hloupé občany druhé kategorie? Proč platíme za prokazatelně horší potraviny více, než státy, kde mají obyvatelé o desítky tisíc korun vyšší průměrné i minimální mzdy? Kde jsou nástroje EU, která přichází s normami na vše možné i nemožné, ale nechá pod jednou značkou stejného výrobce prodávat jeden produkt v různých kvalitách? Nenechme si už toto dál líbit! Potřebujeme silný stát, který bude bránit občany před chamtivostí a nekalými praktikami nejen v potravinářství.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama