Milan Chovanec

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.07.2017 11:27:00

Návrh zákona zakotvuje pravidlo elektronické identifikace

Návrh zákona zakotvuje pravidlo elektronické identifikace

Projev na 8. schůzi Senátu dne 19. června 2017 k návrhu zákona o elektronické identifikaci

Děkuji za slovo,

vážený pane místopředsedo, vážené senátorky, vážení senátoři. Prvním z cílů navrhovaného zákona je doporučení adaptace právního řádu ČR na přijetí unijního nařízení o elektronické evidenci a službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce a komunikaci obecně. Druhým cílem navrhovaného zákona je pak stanovení obecných pravidel pro využití elektronické evidence v situacích, kdy povinnost prokázat či ověřit totožnost ukládá stát, eventuálně nadstátní subjekt. Tato obecná pravidla dosud v českém právním řádu chyběla, což je z hlediska rozvoje systému eGovernmentu velmi špatné a negativní.

Návrh zákona proto zakotvuje obecné pravidlo elektronické identifikace, které spočívá ve využití tzv. kvalifikovaného systému elektronické identifikace a definuje požadavky, které musí kvalifikovaný subjekt elektronické komunikace splňovat.

Návrh zákona dále stanoví povinnost kvalifikovaných správců systémů elektronické identifikace, kvalifikovaných poskytovatelů a držitelů prostředků pro elektronickou identifikaci.

Návrh zákona rovněž stanoví působnost ministerstva vnitra a správy základních registrů, který je správcem státního informačního systému pro elektronickou identifikaci označován jako národní kontaktní bod pro identifikaci a autentizaci.

Za účelem vynucování případného dodržování povinností kvalifikovaných správců systémů elektronické identifikace nestátní povahy se stanoví skutková podstata přestupků, které již respektují novou koncepci správního trestání.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama