Mgr. Libor Michálek, MPA

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.07.2017 17:29:00

Pod pláštíkem tzv. fondů pro kvalifikované investory mohou být různé společnosti

Pod pláštíkem tzv. fondů pro kvalifikované investory mohou být různé společnosti

Projev na 8. schůzi Senátu dne 19. června 2017 k návrhu senátního zákona, kterým se mění zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů

Děkuji za slovo, vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové.

Já si dovolím ten návrh uvést velmi stručně. Jedná se o to, že dneska se pod pláštíkem tzv. fondů pro kvalifikované investory mohou schovávat jakékoli společnosti, které si dají tuto nálepku a zaregistrují své akcie na burze. Prakticky to znamená, že tyto subjekty, místo toho, aby své tučné zisky danily 19 %, spadnou do zvýhodněného daňového režimu, který je určen pro takzvané základní fondy. V zahraničí je běžné, že opravdu mají standardní fondy kolektivního investování daňové zvýhodnění, ovšem tam se jedná o subjekty, které jsou převážně určeny veřejnosti a mají diverzifikované investice. V tom, co se stalo v našem českém právním řádu, tak vlastně daňového zvýhodnění mohou používat subjekty, které původně byly řekněme nějakou developerskou společností. Ta si svůj developerský projekt zabalila do tohoto štítku – fond pro kvalifikované investory – formálně si akcie na burze zaregistrovala. S těmi akciemi se na té burze vůbec neobchoduje. V příloze důvodové zprávy máte přehled zhruba 30 subjektů, které tam aktuálně jsou. Takže žádné aktivní obchodování. Jsou to akcie, které jsou zpravidla drženy v rukou jednoho vlastníka. A to toho, kdo si takto účelově tu developerskou společnost přebalil. A je patrné z té tabulky, která je v příloze, že třeba při celkovém zisku těch subjektů kolem 4 miliard Kč, kterých dosáhly v minulém roce, tak ten daňový únik představuje částku zhruba kolem 600 milionů Kč. V současné době, podotýkám, protože těch fondů pro kvalifikované investory, které jsou aktuálně registrovány u České národní banky, je asi 160, takže to riziko, že se nám takhle začnou překlápět do režimu daňově zvýhodněných fondů další akciové společnosti, je poměrně vysoké. A proto žádám o podporu tohoto návrhu, který by spočíval ve vypuštění té výjimky.

Lapidárně řečeno, je to podobný institut, jako byl třeba v případě korunových dluhopisů. To znamená, ten zákon o daních z příjmů v tomto smyslu velmi jednoduše umožňuje překlopení do daňově výhodného modu, aniž by byly splněny nějaké podmínky, běžné pro toto daňové zvýhodnění v zahraničí.

Dovolím si doplnit ještě jedno konstatování. Já jsem se v této věci obracel přímo na ministra financí, pana Pilného. Posílal jsem vlastně naskenovanou část jeho dopisu, ve které, dovolím si citovat, vyjadřuje "souhlas s vypuštěním ustanovení § 17b, odst. 1, písmeno a zákona o daních z příjmů. Jediná pochybnost, která tam vznikla ze strany legislativně právního odboru bylo to časování. Je pochopitelné, že pokud by tady tento návrh prošel i 2. čtením na půdě Senátu, tak už to nestihne projednat stávající Poslanecká sněmovna. Takže v tomto smyslu avizuji, že bych potom požádal o odročení toho 2. čtení, pokud by tento návrh 1. čtením prošel, tak, aby to dostala k projednání už nová sněmovna. A s tím by potom souvisel i posun v té lhůtě účinnosti.

Takže k tomu na úvod k tomuto návrhu, děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama