ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.07.2017 22:38:00

Nastavení společnosti, jako to bylo ve 20. a 30. letech ve fašistické Itálii

Nastavení společnosti, jako to bylo ve 20. a 30. letech ve fašistické Itálii

Projev na 8. schůzi Senátu dne 19. června 2017 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 64/1986 Sb., o České obchodní inspekci a zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele

Vážený pane předsedo, milé kolegyně, kolegové, pane ministře. Já si myslím, že tímto materiálem vytváříme další víceméně skoro policejní složku. A v poslední době mám pocit, že tím otvíráme Pandořinu skříňku s omezováním osobní svobody, šmírováním, udáváním atd.

Postupně si tak vytváříme nastavení společnosti podobně, jako to bylo ve 20. a 30. letech ve fašistické Itálii, popř. na počátku nacistického státu.

Ukazuje se – a odborná literatura to dokládá – že neexistuje nějaká národní vlastnost Němců, kteří by byli hrubší než jsou třeba ostatní národy, nebo, jak se často s oblibou říká, že je českou vlastností udávat, udávat své sousedy. Není tomu tak, je to nastavením systémů.

Nedávno v jednom rozhovoru náš přední psychiatr Cyril Höschl říkal, že zkrátka i Švýcaři, když se jim nastaví dobrý systém, budou předbíhat ve frontě na benzin. A myslím si, že my se začínáme takovýto systém tady postupně nastavovat.

Nedávno jsme probírali i materiál o obecní policii. A když se podíváte, máme 40 tisíc policistů, 10 tisíc strážníků, nevím, kolik je příslušníků celní správy, nevím, kolik je příslušníků bezpečnostních složek. Ale když už spočítáme jenom policisty a strážníky, je to zhruba na 200 obyvatel jeden člověk z represivní složky. V Německu mají 350 lidí na jednoho policistu, a dokonce za první republiky tady bylo policistů a strážníků 30 tisíc, a to bylo ještě pro Moravu, Slezsko, Slovensko a Podkarpatskou Rus. Myslím si, že si skutečně vytváříme velmi nebezpečné prostředí. A proto navrhuji zamítnout tento materiál.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama