Jaroslav Doubrava

  • S.cz
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.07.2017 23:01:00

Tvrzení ministra obrany se nezakládá na pravdě

Tvrzení ministra obrany se nezakládá na pravdě

Projev na 8. schůzi Senátu dne 20. července 2017 k návrhu na působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v Litvě, Estonsku, Lotyšsku a Polsku v rámci Posílené předsunuté přítomnosti NATO

 Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové.

Asi nejsem sám, kdo obdržel mail od NE základnám, ve kterém se říká, že ve svém odůvodnění... Nebo já to vezmu od začátku, dopisem jsme poslankyně a poslance upozornili na nepravdivá tvrzení předkladatele návrhu, návrh na působení sil a prostředků resortu ministerstva obrany v Litvě, Estonsku, Lotyšsku a Polsku, v rámci Posílené předsunuté přítomnosti NATO pana ministra Martina Stropnického, o počtu vojáků pod velením NATO, soustředěných na hranicích Běloruska a Ruska. Tvrdil, že proti 80 tisícům vojáků Ruska, které svým cvičením reaguje na manévry NATO, stojí pouze 1200 vojáků, krát tedy čtyři, NATO. Pravdou je, že je to 134 449 vojáků NATO. Tento rok ještě přikládají.

Ve svém odůvodnění ministr obrany Stropnický dále uvedl, předkládáme záznam stenoprotokolu, 4 členské země, naši partneři, naši spojenci požádali o pomoc, rozhodlo se na varšavském summitu na úrovni předsedů vlád, hlav členských států, že tomu tak bude, že tomu tak bude říkat EFP program, že jednotlivé členské státy jsou požádány o příspěvky na 4 praporová uskupení, budou vedeny Brity, Kanadou, Německem, Spojenými státy, a tak ostatní členské země k tomu přispějí.

Tvrzení ministra obrany, pana Stropnického, se nezakládá na pravdě, žádná žádost vládě ČR ze strany Estonska, Lotyšska, Litvy a Polska nebyla zaslána. Zároveň jsme upozornili poslance a poslankyně, že vyslání bojových vojenských uskupení na území jakýchkoli států je porušení Charty Organizace spojených národů, čl. 1, říká, že zachovati mezinárodní mír a bezpečnost a k tomu cíli podnikati účinná kolektivní opatření, aby se předešla a odklidila ohrožení míru a byly zkrušeny útočné činy neb jiná porušení míru a bylo dosaženo pokojnými prostředky a ve shodě se zásadami spravedlnosti a mezinárodního práva úpravy nebo řešení všech mezinárodních sporů a situací, které by mohly vésti k porušení míru; ale také porušení severoatlantické smlouvy čl. 1, kde říká, že smluvní strany se zavazují, jak je uvedeno v Chartě OSN, urovnávat veškeré mezinárodní spory, v nichž mohou být účastny, mírovými prostředky tak, aby nebyl ohrožen mezinárodní mír, bezpečnost a spravedlnost, a zdržet se ve svých mezinárodních vztazích hrozby silou nebo použití síly jakýmkoli způsobem neslučitelným s cíli OSN.

Já bych se chtěl, pane ministře, vás zeptat, nakolik je tento mail pravdivý, jestli skutečně je pravdou, že jste se na vlády těch jmenovaných zemí s žádnou žádostí neobrátili.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama