Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.07.2017 9:12:07

Přímá demokracie a její vzestup v České republice.

Přímá demokracie a její vzestup v České republice.

Abychom řádně pochopili systém přímé demokracie, který již řadu let reprezentativně funguje ve Švýcarsku, je potřeba se s ním postupně seznámit. Po její budoucnosti – mladí lidé následuje vzestup přímé demokracie v České republice.

Jako první demokratické zřízení na našem území vznikla teprve v roce 1918 Československá republika. Demokratická éra naneštěstí neměla dlouhého trvání, protože ještě před vypuknutím 2. světové války zde byl vytvořen Protektorát Čechy a Morava pod nadvládou nacistického Německa, kde docházelo k porušování základních lidských práv i demokratických principů. Po válce převzala moc komunistická strana a nastalo dlouhé období nedemokratického režimu, které ukončila až sametová revoluce v roce 1989. Česká republika jako samostatný stát vznikla 1.1.1993, ve stejný den nabyla účinnost i Ústava České republiky.

Co se týče přímé demokracie, Listina základních práv a svobod v článku 21 uvádí možnost občanů podílet se na správě věcí veřejných přímo a ústava ponechává zákonodárci možnost upravit celostátní referendum ústavním zákonem v článku 2, k němuž zatím nedošlo, přestože byl takový návrh již několikrát projednáván. Dokonce se uvažovalo o referendu při rozdělení Československé socialistické federativní republiky.

Jedinou výjimkou je ústavní zákon o referendu o přistoupení České republiky k Evropské unii přijatý ad hoc v roce 2002, na jehož základě v roce 2004 Česká republika vstoupila do Evropské unie. V roce 2013 se poprvé v přímých volbách volil prezident republiky. Na druhou stranu v roce 1992 byl přijat zákon o místním referendu a postupně byl dvakrát novelizován a v roce 2011 nabyla účinnosti úprava referenda krajského. Je tudíž možné použít přímé demokracie na úrovni územní samosprávy, ale v rámci státu zatím ne!

Přímá demokracie je velké téma a žít se s ní budeme muset chtě nechtě naučit, jak u nás, tak v celé Evropě, jelikož ona jediná je východiskem z politicko-bruselské krize. Je jedním z nejdůležitějších politických témat, které prosazuje hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD), jelikož dává možnost všem občanům vyjádřit svou vůli nad jakoukoli otázkou, přímo volit a odvolávat politiky a zaručuje vymahatelnou odpovědnost politiků či soudců. Tím se z ní stává nejspravedlivější a nejdemokratičtější politický systém.

Zdroj vzestup přímé demokracie v České republice: FDFA Presence Switzerland
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama