Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.07.2017 19:47:00

Chceme obnovit obchod s Ghanou a posílit možnosti v Etiopii

Chceme obnovit obchod s Ghanou a posílit možnosti v Etiopii

Jednáním s ghanským ministrem potravin a zemědělství Owusu Afriyie Akoto dnes ministr zemědělství Marian Jurečka zahajuje pětidenní podnikatelskou misi v Africe. Navštíví při ní také Etiopii.

 Cílem cesty je rozšířit obchodní spolupráci s oběma zeměmi a přiblížit českým podnikatelům možnosti obchodu v subsaharské Africe.

Jednání v Ghaně se budou týkat například investičních možností zapojení do obnovy výrobních celků dodávaných v minulosti československými firmami do této země. V Etiopii bude ministr Jurečka s ministrem zemědělství a přírodních zdrojů Eyasu Abraha Alle hovořit mimo jiné o spolupráci v oblasti životního prostředí.

„V Ghaně vidím mnoho příležitostí pro oživení dlouholeté tradice, kdy se do této země dovážely různé výrobní celky, například vybavení pro cukrovary, koželužny či závody na výrobu zemědělských strojů. Jsem rád, že můžeme se zástupci zemědělství obou zemí probrat aktuální obchodní vztahy. Na všech stranách je zájem o navázání dalších kontaktů, a to mě těší. Podporuji úsilí o spolupráci mezi českými a tamními výrobci potravin, zemědělských komodit, technologií na zpracování potravin a zemědělských technologií,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Ministr Jurečka se při pracovní cestě do Afriky setká rovněž s ghanským a etiopským prezidentem.

Dnes ministr vystoupil na podnikatelském semináři, na programu má rovněž jednání na ghanském ministerstvu financí. Zítra navštíví provoz na zpracování ovoce a prohlédne si ananasovou plantáž.

V Etiopii vystoupí Marian Jurečka na podnikatelském semináři. Kromě jednání s jeho etiopským protějškem se setká i s ministrem hospodářského zvířectva a rybolovu Fikadu Beyene, navštíví také farmu Alema Farm. Předmětem jednání v Etiopii budou kromě jiného možnosti obchodní a investiční spolupráce v rozvoji živočišné výroby, zařízeních pro chov hospodářských zvířat, v oblasti výživy a ochrany rostlin, cukrovarnictví, pivovarnictví nebo zpracování mléka.

Česká delegace chce také seznámit etiopskou a ghanskou stranu se strategií pro zadržování vody v krajině a nabídnout zkušenosti s touto problematikou.

Etiopie je důležitým partnerem USA i EU. Počátek vzájemných hospodářských a obchodních vztahů ČR a Etiopie spadá do období po první světové válce. Hlavní položkou českého dovozu je káva, zelenina a suroviny rostlinného původu, obuv a kůže. Ve vývozu převládají nezemědělské položky, proto je v této oblasti vhodné využít potenciál a navázat nové vztahy. Mezi ČR a Ghanou zůstává mnoho prostoru pro nové investiční příležitosti, které by obnovily ty z minulého století. Nejdůležitější českou položkou na ghanském trhu je obuvnický závod v Kumasi nebo spolupráce
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama