Mgr. Miroslav Kavij

  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.07.2017 8:00:00

Peníze pro seniory nebo na válečná tažení ?

               Peníze pro seniory nebo na válečná tažení ?

Penzijní reforma. Citlivé a věčné téma, které v nepravidelných časových intervalech rezonuje společností hezkou řádku let a jehož konečné řešení je v nedohlednu.

 

V rámci předvolební kampaně politických stran zazní spousta slibů s cílem získání hlasů této nejpočetnější voličské věkové skupiny, které se ovšem dnem 21. října stanou opět planými sliby.

    Hroutí se skutečně Bismarckův třetinový solidární systém nebo je současný zákon o důchodovém pojištění pořád funkční? Částečnou odpovědí by mohlo být srovnání výdajů na důchody v % HDP jednotlivých států Evropské z roku 2014 vypadající následovně:

    Řecko 17,5- Itálie 16,5 -Francie 15,3-Rakousko 15,0-Portugalsko 14,9 - Nizozemí 13,5-Finsko 12,8-Belgie 12,2-Německo 12,2-Španělsko 11,9-Slovinsko 11,6 -Lucembursko 9,8 - Česká republika 9,8 - Malta 9,5-Kypr 9,4-Slovensko 8,5-Litva 8,2 -Estonsko 7,9 -Lotyšsko 7,8 -Irsko 7,2.  Průměr EU je 13,8 %.

    Od mocenského převratu v roce 1989 je „důchodový fond“, který zdědily „postkomunistické „ vlády ve výši 670 miliard dávno „rozkraden“ a výše starobních penzí z původní výše 62% se snížila na současných asi 40% k průměrné mzdě.

    Nezvítězila pravda a láska, ale zlodějna a gauneriáda. Žádná z polistopadových vlád nedokázala uhlídat miliardové úniky díky děravým zákonům a špatnému výběru daní. Navíc téměř všechny podniky, které přinášely státu zisk byly v podstatě  za „hubičku darovány “ do soukromého vlastnictví většinou cizincům a tím i každoročně plynoucí zisk do zahraničí ve výši kolem 300 miliard Kč.

      Nenechme se strašit poplašnými zprávami ministra financí Pilného, že peníze na důchody nejsou. Ani úsměvnými nápady Matěje Stropnického spočívající v odprodeji seniorských bytů státu, znamenající finanční si přilepšení na stáří.

      Peníze k zabezpečení penzí pro seniory ve státním rozpočtu jsou.  Obávám se ale, že pro vládu  která vznikne po podzimních volbách bude větší prioritou  navyšování  armádního rozpočtu směřující k dalšímu společnému válečnému tažení pod křídly NATO  na Rusko, nežli zabezpečení důstojného stáří našich občanů, alespoň částečně srovnatelné se sousedním Německem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama