Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.07.2017 18:18:00

Když má člověk oporu ve svém šéfovi, tak se velmi dobře pracuje

Když má člověk oporu ve svém šéfovi, tak se velmi dobře pracuje

Bilanční schůzka předsedy vlády ČR Bohuslava Sobotky a ministra kultury Daniela Hermana

 Premiér Sobotka a ministr Herman se setkali s vedením Národní knihovny, která je příspěvkovou organizací Ministerstva kultury. Premiér se zajímal o dosavadní realizované etapy rekonstrukce Klementina i o plánovanou etapu třetí.

Následovala bilanční schůzka; tématem jednání Bohuslava Sobotky a Daniela Hermana bylo zhodnocení čtyřleté práce resortu Ministerstva kultury a plnění závazků z programového prohlášení. Premiér Sobotka s ministrem Hermanem probrali již splněné úkoly vlády v oblasti resortu kultury a rozpracovaná opatření, ale i priority a doporučení do budoucna, kterým by se měla věnovat vláda nová.

Na tiskové konferenci premiér poděkoval ministru kultury za spolupráci a ocenil úspěšné čerpání peněz z evropských fondů v jeho resortu. Předseda vlády je rovněž spokojen s realizovanými i probíhajícími opravami památek a sídel institucí, které byly či jsou financovány ze státního rozpočtu. Jako úkoly, které před ministry Hermanem a Chvojkou stojí, zmínil premiér Sobotka dořešení situace vepřína v Letech. „Prioritou pro nejbližší období ministerstva kultury by také měla být organizace oslav výročí založení Československa a připomínky pražského jara 1968 či rekonstrukce budov Národní galerie,“ uvedl.

Významné téma je dle obou politiků dořešení výše platů zaměstnanců v kultuře, které byly při nástupu ministra Hermana do funkce hluboko pod úrovní ostatních resortů navzdory tomu, že právě v resortu kultury pracuje mnoho vysokoškolsky vzdělaných odborníků. "Jsem rád, že se nám podařilo navýšit hladinu průměrného platu v resortu kultury oproti roku 2013 zhruba o 35 procent. 1. července vláda schválila nařízení, kterým se zvýšily platy těm nejhůře placeným zaměstnancům veřejného sektoru, což se dotklo i více než devítiprocentního nárůstu tarifních platů zaměstnanců v kultuře včetně zaměstnanců této významné instituce, Národní knihovny," řekl Bohuslav Sobotka.

Vedle revitalizace Klementina pochválil i rekonstrukci Uměleckoprůmyslového musea, pokračování rekonstrukce Národního muzea, zahájení generální rekonstrukce Státní opery Praha či odkup provozní budovy Národního divadla. Premiér Sobotka zmínil také významné navýšení státní podpory kinematografie a kvitoval nové, systémové změny v jejím financování.

Nepříliš šťastně podle něj dopadl památkový zákon. "Myslím, že tak byla zmařena velká práce, která byla ze strany Ministerstva kultury na tomto zákoně odvedena," řekl k nepřijetí normy ve třetím čtení ve sněmovně, kdy proti jejímu přijetí hlasovali někteří poslanci z ČSSD a hnutí Ano.

Daniel Herman nejprve poděkoval Bohuslavu Sobotkovi za spolupráci: „Když má člověk oporu ve svém šéfovi, tak se velmi dobře pracuje,“ řekl. Zdůraznil dále, že dodržel to, co slíbil při nástupu do funkce ministra kultury, a sice výrazné zvýšení rozpočtu resortu: „Slíbil jsem, že dosáhneme na 1 % výdajů na kulturu ze státního rozpočtu. V letošním roce jsme na 0,96 % a v rozpočtu na příští rok pak jsme na 1,03 %. Rozpočet resortu tedy zaznamenal od schváleného rozpočtu r. 2013 ve výši 8,889 miliardy korun po schválený rozpočet pro rok 2017 nárůst 43,15 %. K návrhu rozpočtu 2018 ve výši 13,244 miliardy korun jde o nárůst o 48,98 % oproti roku 2013,“ doplnil.

Ministr kultury dále zdůraznil dosažení platové stabilizace v resortu, kdy se zejména příspěvkovým organizacím podařilo zvednout hladinu průměrného platu o 35 % oproti roku 2013. Další jednání o navýšení platů budou pokračovat.

„Jsem velice rád za systémové řešení státní podpory kinematografie, které se mi podařilo dojednat, a to hovořím nejen o navýšení podpory české kinematografie ze státního rozpočtu o cca 200 milionů korun, ale také o zajištění filmových pobídek ve výši 800 milionů korun ročně,“ uvedl ministr Herman. Zmínil také skutečnost, že k dnešnímu dni resort pod jeho vedením získal 13 schválení projektů, financovaných z operačních programů. Bylo dokončeno čerpání finančních prostředků z programu IOP – jde o Kuks (374 mil. Kč), Centrum stavitelského dědictví v Plasích (287 mil. Kč), Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži (286 mil. Kč) a Vytvoření Národní digitální knihovny (254 mil. Kč).

V rámci čerpání z Evropských strukturálních a investičních fondů ESIF v programovém období 2014 – 2020 je dle ministra Hermana resort kultury připraven podat celkem 90 projektových záměrů v 7 operačních programech v celkovém objemu 5 451 622 610,22 Kč.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama