Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.07.2017 18:46:00

Obrana toho prý nemá dost

Obrana toho prý nemá dost

Do roku 2017 by vládní rezort obrany měl vstoupit s navýšeným rozpočtem o 9,2 miliardy korun. Již ministr financí Babiš před svým odchodem přislíbil navýšení rozpočtu pro příští rok o 5,4 miliardy korun. Jeho nástupce Pilný toto zvýšení dorovnal na 9

A tak jestliže v roce 2016 čerpalo ministerstvo obrany ve svém rozpočtu 1,02 % HDP a absolutně 47,8 mld. Kč, má to být v tomto roce již 52,5 miliardy Kč, respektive 1,08 % HDP. Ale již v roce 2020 to má být 1,4 % a cca 70 miliard korun.

To vše prý na modernizaci výzbroje, logistického vybavení a také na nárůst počtu vojáků. Ten v tomto roce dosáhne 25 tisíc osob, když v roce 2013 to bylo něco přes 21 tisíc osob.

Cílem je navýšit výdaje tohoto ministerstva v roce 2024 na 2 % HDP. To by v tom dnešním číselném vyjádření bylo zhruba 100 mld. korun. Řekněme si otevřeně, že to jsou vesměs peníze vyházené úplně do vzduchu.

Budou vynakládány na zbraně a zbraňové systémy, které armáda ani nemůže použít. A hlavně proti komu je má použít?

Jenom evropští členové NATO vynakládají na zbrojení ročně 200 mld. eur. Oproti tomu Rusové čerpají maximálně čtvrtinu této částky. A Spojené státy, ekonomicky i vojensky nejsilnější země NATO, vynakládají ročně přes 650 mld. dolarů. A ještě toho prezident Trump nemá dost.

Zdá se, že v příštích letech zažijeme přímo výdajové orgie pořizované ze státních rozpočtů zemí NATO ve prospěch zbrojařských koncernů, především ze Spojených států a také z Německa, Francie či Velké Británie. Kdyby se aspoň podařilo omočit zobáček českým zbrojařským firmám….

Je zvláštní, že k tomuto neblahému vývoji sociálně demokratičtí politici mlčí, jako by se jich to netýkalo. To, že se to líbí české pravici a nic nenamítá ani hnutí ANO, není až tak překvapivé. Ale strana, která se chce opírat o levicové voliče, kteří ve velké většině považují vojenské výdaje za zbytečné, dělá velkou chybu.

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama