doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.07.2017 12:39:00

Čerpání dotací v aglomeraci odstartovalo

 Čerpání dotací v aglomeraci odstartovalo

Nacházíme se ve čtvrtém roce plánovacího období EU 2014-2020. S velkým zpožděním se konečně rozjelo čerpání dotací ve většině operačních programů. To platí i o čerpání dotací vyčleněných pro Olomouckou aglomeraci.

 Rada města se seznámila a schválila první Zprávu o plnění Strategie ITI Olomoucké aglomerace za období od 1.1.2017 do 30.6.2017. Podle náměstka primátora Ladislava Šnevajse dosavadní čísla ukazují, že většina milníků, které byly nastaveny pro čerpání a budou hodnoceny na konci roku 2018 , mají naději na naplnění.

Tři desítky konkrétních projektů na Olomoucku už jsou spjaty s prostředky z ITI Olomoucké aglomerace. „Na tyto projekty se z prostředků z operačních programů Evropské unie uvolní zhruba 932 milionů korun. Celkově může za toto plánovací období Olomoucká aglomerace uplatnit až 4,4 miliardy korun,“ zdůraznil primátor a předseda Řídicího výboru ITI Olomoucké aglomerace Antonín Staněk.

Město Olomouc jako nositel integrované strategie Olomoucké aglomerace je v programovém období EU2014+ odpovědné za přípravu a realizaci integrované strategie území Olomoucké aglomerace.

Zatímco ITI byla schválena a pomalu se rozjížděla v roce 2016, v roce 2017 je již v plném proudu. „První půlrok byl pro nás příznivý, daří se nám dohánět velké zpoždění v čerpání dotací, způsobené nečinností a politickou nestabilitou na centrální úrovni,“ vysvětluje náměstek Šnevajs.

Věřím, že se rozjeté projekty podaří včas realizovat a že stihnou podat žádost o platbu do září příštího roku. Právě na základě proplacených dotací v roce 2018 bude naše aglomerace hodnocena,“ objasňuje důležitost rychle se vypořádat s náročnou administrativou náměstek Šnevajs.

Do poloviny roku 2017 bylo vyhlášeno celkem 12 výzev za přibližně dvě miliardy korun dotačních prostředků. Řídicí výbor ITI vydal již 58 vyjádření o souladu projektů s integrovanou strategií s požadovanou dotací ve výši 1,17 miliardy korun.

Celkově je v ITI alokováno 4,4 miliardy korun.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama