PhDr. Jiří Štěpán, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Královéhradecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.07.2017 5:37:00

Automobilka se rozvíjí velmi rychle, my na to potřebujeme reagovat

Automobilka se rozvíjí velmi rychle, my na to potřebujeme reagovat

Zastupitelé obce Kvasiny na Rychnovsku schválili změnu územního plánu, která byla zásadní pro další rozvoj průmyslové zóny Kvasiny - Solnice. V zóně působí masivně rostoucí závod automobilky Škoda Auto.

 Obec ke schválení změny územního plánu přistoupila poté, co vláda v červnu rozhodla o zvýšení státních investic do infrastruktury v zóně ze tří na šest miliard korun. Zvýšení státní podpory obec s 1500 obyvateli označila za klíčovou věc pro řešení dosud nevyváženého rozvoje v okolí zóny.

„Kvasinská automobilka se rozvíjí velmi rychle a my na to potřebujeme adekvátně reagovat. Proto oceňujeme, že stát záměr o aktualizaci všech plánů v regionu Rychnovska podpořil v celém rozsahu. Díky tomu by se mělo investovat více například do rozvoje okolní infrastruktury tak, abychom dokázali zajistit trvalou a plynulou průjezdnost dopravní trasy, optimálně s možností rovnocenné náhradní trasy pro případ jakékoliv dopravní nehody,“ řekl už dříve hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Královéhradecký kraj za pomoci peněz od vlády chce u Kvasin vybudovat průmyslovou zónu o rozloze asi 35 hektarů, do níž by mohli v budoucnu přijít například subdodavatelé Škody Auto. Vznik zóny byl podmíněn změnou územních plánů Kvasin a Solnice. Solnice potřebnou změnu územního plánu pro část zóny ve svém katastru schválila již dříve, Kvasiny u své části tak učinily ve středu 26. 7. 2017.

Radní Královéhradeckého kraje pro investice a majetek Václav Řehoř schválení změny územního plánu přivítal. „Je to pozitivní zpráva. Umožňuje příliv investic, jak jej schválila vláda," řekl.

Změna územního plánu podle starostky Alice Novákové řeší i problematiku ubytoven, jejich výstavbu změněný územní plán neumožňuje. Zastupitelé se dnes vypořádali se čtrnácti podanými námitkami k územnímu plánu od různých subjektů, když vyhověli pouze dvěma z nich.

Schválení změn územních plánů Solnice a Kvasin bylo důležité i pro rozjezd investic, které zlepší život obyvatelům Kvasin a Solnice. V obcích se plánují nové chodníky, silnice, protipovodňová opatření, kamerové systémy, veřejné osvětlení, opravy škol, kulturních domů či sportovišť. Obce dostanou peníze na vybudování infrastruktury pro bytovou výstavbu a Solnice i na stavbu nájemních bytů. Více než dvoutisícová Solnice by podle vládního materiálu měla investovat asi 370 milionů korun a Kvasiny kolem 320 milionů korun.

Z původního objemu finančních prostředků téměř 3 miliardy korun schváleného pro region Rychnovska došlo nedávným schválením aktualizace vládního usnesení k navýšení na 6 miliard korun. Z toho míra státní dotace se předpokládá v objemu asi 5,6 miliardy korun.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama