Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.08.2017 20:11:00

Chaos v Bílém domě?

Chaos v Bílém domě?

Páteční odvolání personálního šéfa Bílého domu Priebuse a jmenování nového personálního šéfa, vysloužilého generála Johna Perryho, nebylo zas až takovým překvapením.

 Spekulovalo se o něm řadu týdnů a Priebusův politický osud byl do značné míry spjat s tím, jak se mu podaří zajistit hlasy na podporu prezidentova postupu ve věci zrušení tzv. Obamacare.

V senátu Spojených států v pátek proběhlo hlasování, kdy pro zrušení Obamacare hlasovalo 49 senátorů a proti zrušení bylo 51 zákonodárců, včetně tří republikánských senátorů. Byť v senátu mají převahu senátoři za Republikánskou stranu Trump prohrál. Prezidentovo pojetí nepodpořil dokonce ani dnes zřejmě nejvlivnější republikánský senátor John McCain.

Prostě byla to Trumpova velká politická prohra, za kterou někdo musel být odpovědný a byl to ten, kdo nezajistil hlasy. A tím byl právě Priebus. Priebuse Trump angažoval do vlastně rozhodující funkce administrativy v Bílém domě jako bývalého předsedu řídícího výboru Republikánské strany. Trump tedy zjevně spoléhal na kontakty, které Priebus má celoplošně v rámci Republikánské strany, neboť prezident není člověk, který by jako ten, kdo přichází de facto zvenčí, mohl tyto kontakty v tak krátké době vybudovat.

Je potřeba ještě dodat, že personální šéf Bílého domu rozhoduje o mnoha personálních otázkách, o jmenování a rozmisťování řady úředníků ve středně vysokých pozicích a funkcích ve vládním aparátu. Je to tedy člověk s mimořádným vlivem ve vládním aparátu a také s mimořádným vlivem na prezidenta. A na provádění jeho politiky.

Je také pravda, že je to během půl roku Trumpova prezidentství již šestá změna ve vysoké pozici Trumpovy vládní administrativy, což může svědčit o několika věcech. Tak především Trump nebyl v personální oblasti na vládnutí připraven. Což se dá do značné míry pochopit, protože z politického hlediska ve vztahu k washingtonskému establishmentu je Trump homo novus.

A za další, asociovat s Trumpem se zřejmě nechtěla celá řada dalších, zřejmě mnohem vhodnějších kandidátů pro vládní funkce a tak jeho výběr proběhl do značné míry náhodně a hlavně zúženě. A dnes sklízí Donald Trump plody své nedůslednosti a nepřipravenosti vést americkou vládní administrativu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama