RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.07.2011 20:22:45

Europoslanci vystoupili proti omezení potravinové pomoci v EU

Europoslanci vystoupili proti omezení potravinové pomoci v EU

Komise musí podniknout kroky, aby nedošlo k dramatickému omezení potravinové pomoci pro nejchudší osoby v EU v návaznosti na snížení financování tohoto programu z € 500 milionů € 113 milionů.

Ve svém usnesení o režimu rozdělování potravin nejchudším osobám v Unii o tom rozhodli 7. července 2011 poslanci Evropského parlamentu.

Změna financování existujícího a fungujícího režimu tak náhle a bez předchozího upozornění nebo přípravy by měla zásadní dopad na ty nejzranitelnější občany EU, tvrdí Parlament. Podle vlastních odhadů Komise, je 43 milionů lidí v Evropské unii ohroženo nedostatkem potravin, a v důsledku hospodářské a finanční krize a prudkého nárůstu cen potravin by tento počet mohl nadále narůstat. Omezení chudoby a sociálního vyloučení je přitom jednou z pěti priorit strategie Evropa 2020.

 Evropský parlament proto vyzval Komisi a Radu, aby vyvinula přechodné řešení pro zbývající roky období financování (2012 a 2013). Vyzval všechny zúčastněné strany, aby pečlivě posoudily systém potravinové pomoci, a to zejména jako součást společné zemědělské politiky (SZP), v kontextu nového finančního období, které začíná v roce 2014.

 V dnešním usnesení, které bylo přijato poměrem 548 hlasy pro, 52 proti a 26 se zdrželo hlasování, upozorňuje Parlament také na to, že komisař Ciolos dne 29. června 2011 navrhl změnu současného systému. Financování režimu rozdělování potravin nejchudším osobám v EU by nemělo být nadále součástí SZP. Bude proto nutné zajistit financování celého programu i z dlouhodobé perspektivy.

 Podle Europoslance Pavla Poce jde stále o stejný problém: "Komise není nic víc a nic méně než úřad, Evropská Rada se scvrkla na kolbiště pro národní zájmy. Parlament je jediná evropská instituce s demokratickou legitimací, jediná, která se zabývá problémy Evropanů a chudoba je bohužel pořád ještě jeden z nich."

 Režim rozdělování potravin nejchudším osobám ve unii, zřízený v roce 1987 v rámci SZP, poskytuje v současnosti potravinovou pomoc 13 milionům lidí trpících chudobou. Funguje v 19 členských státech a distribuční řetězec zahrnuje na 240 potravinových bank a charit.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama