Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.08.2017 10:29:00

Hrozí na Slovensku předčasné volby?

Hrozí na Slovensku předčasné volby?

Slovenská národní strana vypověděla zcela nečekaně koaliční smlouvu se svými dvěma vládními partnery. Tedy stranou Smer a stranou Most – HÍD.

Politici obou dalších vládních stran byli z podané „výpovědi“ z koaliční smlouvy zcela šokováni. Přitom tato výpověď přišla v situaci, kdy byl podroben velké veřejné kritice za způsob hospodaření s eurodotacemi slovenský ministr školství, nominant právě SNS.

Strana SNS pod vedením svého předsedy Danka v posledních letech kráčela od úspěchu k úspěchu. Překonala období, kdy nebyla zastoupena ve slovenském parlamentu. Získala v posledních parlamentních volbách slušný volební výsledek a v loňském roce se dokonce vyšvihla ve volebních preferencích, jako jediná z vládních stran přitom zaznamenala jejich růst, na senzačních 15 %. Kdeže ty loňské sněhy jsou. V současné době je ve volebních preferencích opět zpátky na 10 %, takže vedení SNS zřejmě usoudilo, že je potřeba něco udělat.

Proto pravděpodobně přišla tato nečekaná výpověď. Většina pozorovatelů a analytiků soudí, že strana jenom zkouší odolnost svých koaličních partnerů a chce si vynutit výhodnější pozici při jednáních o státním rozpočtu na příští rok a dále, že si chce vynutit větší podíl a vliv ve státní správě, nežli je tomu dosud. Po dnešním úvodním jednání bude vládní koalice pokračovat v jednání koaličních špiček na konci tohoto týdne. Pak už bude zřetelnější, jaký lze očekávat konečný výsledek. Zda to bude nějaký koaliční kuhhandl anebo zda nastane situace, kdy koaliční strany mohou dojít až k mimořádným parlamentním volbám.

Přitom podle posledních průzkumů veřejného mínění by ve volbách, pokud by proběhly nyní, neměli tři současné vládní strany šanci na to, aby získaly většinu mandátů.

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama