Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.08.2017 10:41:00

Babiš na odstřel?

Babiš na odstřel?

Policie ČR po dvouletém vyšetřování zhruba dva měsíce před volbami do sněmovny požádala poslaneckou sněmovnu o vydání poslanců Babiše a Faltýnka.

 Tedy předsedy a prvního místopředsedy hnutí ANO, které je podle průzkumů veřejného mínění o tři koňské délky alespoň podle všech dosavadních průzkumů veřejného mínění lídrem volebních preferencí politických stran a vysokým favoritem sněmovnich voleb.

Žádost o vydání A. Babiše (obvinění zatím vzneseno nebylo) není až zas tak překvapivé, neboť souvisí s kauzou Čapí hnízdo. Když se celá kauza loni na jaře provalila, zdálo se být vše vcelku jasné. A. Babiš mlžil, lhal a premiér Sobotka podle svého zvyku celou věc rozpliznul a nechal Babiše z pasti, kterou si připravil sám, s přehledem uniknout. Pokud měl někdy Sobotka na Babiše udeřit, bylo to právě v tomto okamžiku. A ne v květnu 2017, kdy měl nabito v zásadě slepými patronami. Pokud by ale vládní krize v květnu 2017 byla zakončena tímto požadavkem policie směrem k poslanecké sněmovně, byl by Sobotka vítězem. Takto skončil v poli poražených bez možnosti reparátu. Prostě Sobotka není předvídavý politik, nedokáže uvažovat dva tři nebo dokonce čtyři tahy dopředu. jako např. prezident Zeman.

Na jaře 2016 mohl Sobotka bez problémů vytěsnit Babiše z vlády i s jeho hnutím. A na podzim téhož roku uspořádat mimořádné sněmovní volby, které by dopadly zcela jinak, nežli sněmovní volby na podzim t.r. A. Babiš měl tehdy vlastně jen jedinou dobrou možnost, jejímž využitím pohrdnul. Kdyby vrátil ze svého nesmírného majetku 50 milionů korun, které použil z evropských peněz na dotaci Čapího hnízda, byla by celá věc dnes v zásadě uzavřená. To však Babiš neudělal…

Tím však zdaleka nechci říci, že celá věc je rozhodnutá a že Babiš je politicky vyřízený. Již načasování celého požadavku policie, kterým se sněmovna bude zabývat pár týdnů před volbami v září a říjnu, je natolik zvláštní, že se veřejnost musí ptát, zda je celá věc fér. Já o ní tedy příliš nepochybuji. A. Babiš má však vynikající advokáty. A bude se bránit, a pokud jeho hnutí výrazně vyhraje v podzimních volbách, tak se celá policejní konstrukce může rychle zhroutit.

Slabinou celé žádosti policie, a to výraznou slabinou, je ovšem jedna věc. A je zvláštní, že hnutí ANO na to ještě nepoukázalo. Možná proto, že vyslalo do včerejší večerní debaty na ČT místopředsedu Faltýnka, kterého se celá kauza má rovněž týkat. Sám sebe člověk brání nejhůře. A to se stalo i Faltýnkovi. Myslím si ale, že marketingová mašinerie hnutí ANO vycítí celou slabinu policejní akce tak, jako já. O Faltýnkovi se v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo dosud vůbec nemluvilo. Že by byl tak rafinovaný, těžko předpokládat. A pokud se markteting hnutí ANO soustřední na tuto výraznou slabinu, může policie spolu s politickymi odpůrci A. Babiše v souboji o veřejné mínění prohrát. Takže v podzimních volbách nemusí A. Babiš vůbec ztratit, ba naopak může ještě získat. Tedy, může získat, pokud bude tak marketingově obratný jako je dosud a pokud jeho zázemí v oblasti marketingu bude fungovat tak dobře, jako dosud.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama