Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.08.2017 10:06:00

Pomohli jsme rodinám vážně nemocných

Pomohli jsme rodinám vážně nemocných

Senát potvrdil zavedení dlouhodobého ošetřovného

 Podpora osob, které se mohou nezaviněně dostat do tíživé životní situace, je jednou z hlavních priorit naší vlády. Mezi takové skupiny patří i lidé, kteří se rozhodli převzít na svá bedra péči o dlouhodoběji nemocného příbuzného. Až dosud je naše legislativa ekonomicky trestala – nárok na proplácení náhrady za ztrátu příjmů měli jen po dobu prvních devíti dnů, pokud se jednalo o ošetřování osaměle žijících osob, pak až šestnáct dnů. To se ukázalo v řadě případů závažnějších zdravotních problémů jako naprosto nedostatečné a rodiny pečující o nemocné příbuzné nad rámec této doby se kvůli tomu často dostávaly do finanční tísně.

Proto jsem rád, že naše vláda dnes úspěšným hlasováním v Senátu definitivně prosadila zavedení nové sociální dávky, tzv. dlouhodobého ošetřovného, která tyto případy ošetří. Budou si o ni moci požádat lidé, u nichž je předpoklad, že budou muset o příbuzného propuštěného z nemocniční péče celodenně pečovat nejméně 30 dní. Dávka bude vyplácena ve výši 60 procent denního vyměřovacího základu, což rodině zajistí alespoň nějaký příjem do doby, než se pacient zotaví, nebo bude umístěn do nějakého vhodného sociálního či zdravotnického zařízení, maximálně však na tři měsíce.

Od tohoto kroku si naše vláda slibuje, že zlepší sociální situaci těchto rodin, zvýší zájem rodinných příslušníků vzít si nemocného člena rodiny do domácí péče a zároveň ulehčí situaci a sníží náklady zdravotnických zařízení, v nichž by jinak tito pacienti museli zůstat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama