Ing. Miloslava Vostrá

  • KSČM
  • Braškov
  • zastupitelka obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.08.2017 10:41:22

Život na vesnici

Život na vesnici

Již delší dobu mnohé obce pociťují nedostatek obyvatel. V poslední době však především mladí zjistili, že život na vesnici je levnější nežli ve městě.

A tak pomalu začínají přesouvat svá bydliště z velkých aglomerací do malých obcí. Přesto však poslední studie ukazují, že průměrný počet obyvatel našich obcí je nejnižší ze všech zemí OECD a činí 1 640 obyvatel. Má to různé důvody. Často chybí dopravní obslužnost, obchody, mateřská či základní škola, dostupnost lékařské péče i možnost využití volného času. Mnohé z věcí se zajisté dají napravit. Záleží však na ochotě státu tyto problémy řešit a ne pouze předkládat vize, které nemají pevný termín plnění. Z posledních studií vyplývají i další varující údaje. V čele obcí je málo žen a lidí s vysokoškolským vzděláním. Někdy jsme rádi, že dojde vůbec ke zvolení zastupitelstva a starosty. Přebujelá administrativa zatěžující vedení obcí není zrovna lákavá pro ty, jež by měli funkci vykonávat. A také na mnoha vesnicích většinu obyvatel tvoří senioři nebo je pomalu začínají obsazovat chalupáři. Přitom život na vesnici skýtá mnohé výhody. Ať už je to čistější ovzduší, přístup k přírodě, možnost vypěstovat si některé produkty potřebné v domácnosti nebo se stát drobným chovatelem. Věřme tedy, že i vládou předložené podpůrné programy budou skutečně realizovány a pomohou lidem zajistit takové podmínky, které povedou k oživení našich obcí.  Při dnešní situaci je třeba brát v potaz i chalupáře, kteří, zakoupí-li na vesnici nemovitost, se snaží zvelebit nejen ji, ale i své okolí. Věřme tedy, že se lidé vrátí k životu na vesnici a objeví i jeho nesporná pozitiva.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama