doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.08.2017 7:32:00

Staněk a starosta Kunmingu podepsali partnerskou smlouvu

Staněk a starosta Kunmingu podepsali partnerskou smlouvu

Dva roky po podpisu memoranda došlo včera k podpisu partnerské smlouvy mezi Olomoucí a čínským Kunmingem. Olomouc s čínským městem spolupracuje v oblasti zdravotnictví, turistického ruchu, sportu nebo ve floristice.

 „Tato smlouva nijak nevybočuje ze spektra partnerských smluv. Je stejná jako ostatní, na stejné úrovni,“ vysvětlil primátor Antonín Staněk. Memorandum se podle jeho slov za dva roky spolupráce podařilo naplnit, fakultní nemocnice se zabývá i tradiční čínskou medicínou, do města přijíždějí první čínští turisté a na půlmaraton čínští běžci. „Navíc se rozvíjí spolupráce s Výstavištěm Flora na právě probíhající letní výstavě,“ dodal primátor Staněk.

Starosta Kunmingu Wang Xiliang označil podpis smlouvy za vzácný moment. „Mám opravdu upřímnou radost, že přátelství mezi námi se završuje podpisem partnerské smlouvy,“ řekl.

Oba politici se shodli na tom, že je stále hodně oblastí, v nichž by města mohla spolupracovat. „Naše životní úroveň se zvyšuje a lidé tak mohou častěji cestovat do Evropy,“ naznačil možné prohloubení spolupráce v cestovním ruchu starosta Wang Xiliang. Eminentní zájem však projevil o fotbalové trenéry a odpadové hospodářství. Situaci ve fotbale přirovnal k hardwaru a softwaru. „Máme nová sportoviště, ale chybí nám trenéři,“ objasnil starosta téměř osmimilionového Kunmingu. Výměnou nabídl možnost poskytnout trenéry stolního tenisu.

Zaujetí pro odpadové hospodářství starosta Wang Xiliang objasnil tím, že v Číně se odpad zatím netřídí a on by si přál, aby Kunming byl prvním městem, kde se bude odpad separovat. „V tomto ohledu máte velké zkušenosti a my se od vás můžeme učit,“ poznamenal.

Olomouc má jedenáct partnerských měst

Vzhledem k tomu, že v Kunmingu je 27 vysokých škol, zajímala čínskou stranu také spolupráce na univerzitní úrovni, zvláště v oboru speciální pedagogiky.

Čínská delegace je v Olomouci od čtvrtka na třídenní návštěvě a účastnila se dnes zahájení květinové výstavy Flora Olomouc. Kunming se na ní prezentuje svými speciálními zemědělskými produkty a květinami. Do budoucna se tak rýsuje možnost spolupráce také v květinářském průmyslu.

Město Olomouc má celkem jedenáct partnerských měst v Evropě i zámoří a úspěšně s nimi rozvíjí spolupráci v mnoha různých formách. Ratifikací smlouvy s Kunmingem se ještě bude zabývat zastupitelstvo města.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama