PhDr. Jiří Štěpán, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Královéhradecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.08.2017 13:06:00

Vidím, že projekt má smysl

Vidím, že projekt má smysl

Díky projektu Obědy do škol se bude v kraji stravovat zdarma 339 dětí.

Do projektu Obědy do škol, který pomáhá dětem tak, že jim jsou propláceny obědy ve školní jídelně, se v Královéhradeckém kraji zapojí v tomto školním roce 40 základních a mateřských škol. V nich bude podpořeno dohromady 339 dětí. Vyplývá to z údajů úřadu práce, které má Královéhradecký kraj k dispozici.

„Máme potvrzeno, že díky projektu Obědy do škol podpoříme asi 340 dětí z původně téměř 880 odhadovaných, a jsme rádi, že můžeme těmto dětem pomoci. Vidím, že projekt má smyl a naše rozhodnutí se do něho zapojit bylo správné. Původně jsme měli přihlášeno 56 škol, ale reálně se bude projekt týkat dětí ze 40 škol. Pokud rodiče neprojevili o dotované obědy zájem, mají možnost se do programu přihlásit v příštím roce. Vzhledem k tomu, že je před námi vůbec první ročník projektu, očekávám, že se další školy zapojí až po výsledcích tohoto pilotního roku,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Kraj už v květnu zažádal Ministerstvo práce a sociálních věcí o dotaci ve výši 4,9 milionu korun. Z nich by mohlo být zaplaceno za jeden školní rok až téměř 312 tisíc jídel (počítána tři jídla na dítě v mateřské škole a jedno jídlo na dítě na základní škole). Částka bude dle počtu přihlášených dětí vyčerpána asi ze 40 %.

Počty zapojených škol a dosavadní počet dětí* po okresech:

· Náchod: 196 dětí na 13 školách

· Trutnov: 71 dětí na 12 školách

· Jičín: 35 dětí na 4 školách

· Hradec Králové: 20 dětí na 5 školách

· Rychnov n. Kněžnou: 17 dětí na 6 školách

* Počet dětí se může v průběhu měsíce srpna mírně měnit.

Královéhradecký kraj dnes v této souvislosti pořádá odborný seminář, kde budou jednotliví pracovníci zapojených škol proškoleni.

Projekt Obědy do škol nabízí pomoc formou bezplatného stravování ve školních jídelnách a mateřských školách dětem ve věku 3 až 15 let, jejichž zákonní zástupci pobírají alespoň tři měsíce dávky v hmotné nouzi. V konečné fázi ovšem nebude vůbec poznat, kterým dětem jsou takto obědy dotovány.

Obědy jsou financovány z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD) prostřednictvím Operačního programu potravinové a materiální pomoci. V programovém období 2014 – 2020 může Česko pro tento účel vyčerpat až 400 milionů korun.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama