Bc. Emil Pernica, DiS.

  • KSČM
  • Blansko
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.08.2017 11:22:10

Starosti seniorů

Starosti seniorů

Senioři si zaslouží důstojný život.

 Lidé, kteří po celý život řádně pracovali, se dnes dostávají do situace, kdy přepočítávají každou korunu, aby vyšli se svým důchodem. Zdražují se potraviny, energie, služby a léky. Léky jsou jednou z položek, bez níž se senioři ve většině případů neobejdou, a tak mnohým nezbývá, nežli situaci řešit. Takže místo zaslouženého odpočinku se z nich najednou stávají pracující důchodci. Ne, že by chtěli, mnozí z nich totiž zastávali těžkou práci a raději by se věnovali odpočinku, koníčkům či vnoučatům, ale aby pokryli náklady na život a nezatěžovali své děti, nezbývá nic jiného, nežli se zařadit do pracovního procesu. A to mnohdy za pár korun.

Jako děti jsme rádi chodili k prarodičům, kteří nám odpouštěli mnohé z našich kousků, byli trpěliví a odpovídali na naše všetečné otázky. Dnešní moderní svět je zavalen různými informacemi, sociální sítě nahrazují běžnou komunikaci mezi lidmi a zvláště děti tím mnohé ztrácí. V republice nastavený sociální systém by měl být tak dokonalý, aby dovedl zajistit seniory, kteří celý život věnovali práci. Podle toho, jak se stát dovede postarat o ty, kteří pomoc potřebují, je ve světě hodnocena jeho úroveň.

A u nás je opravdu co dohánět. Je sice hezké, že za každých 360 dnů odpracovaných při pobírání důchodu je zvýšen o 0, 4 procenta z výpočtového základu. Rozhodně by však bylo mnohem lepší, kdyby důchody byly pravidelně valorizovány a dostaly se tak na evropskou úroveň. Jsme členy Evropské unie, která své požadavky stupňuje. Mnohdy však nastavení stejných pravidel pro všechny členské státy značně pokulhává. I toto by měla být úloha našich vládních představitelů, prosadit pro naše občany stejné podmínky, jaké jsou v jiných státech Evropy. Nejedná se jen o důchody, ale i o platy zaměstnanců, které by měly být rozhodně srovnatelné s těmi v Evropské unii.

Emil Pernica, kandidát KSČM pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v Jihomoravském kraji
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama