Bc. Martin Půta

  • SLK
  • Liberecký kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.09.2017 12:15:00

Instituce, nutné k čerpání dotací, najdete v Evropském domě

Instituce, nutné k čerpání dotací, najdete v Evropském domě

Čerpání peněz z Evropské unie by mělo být odteď pro projekty z regionu snadnější a rychlejší. Liberecký kraj slavnostně otevřel svůj Evropský dům. Sídlí v něm převážně instituce, které žadatelům pomohou s vyřízením a podáním žádostí o eurodotace.

 Objekt vznikl rozsáhlou přestavbou bývalého Výzkumného ústavu textilních strojů v Liberci, za kterou Liberecký kraj zaplatil 96,77 mil. Kč vč. DPH. Ta probíhala od 6. 4. 2016 do 15. 5. 2017. Projekt vzešel od společnosti SIAL s.r.o. a stavební práce prováděla společnost SYNER s.r.o.

„Všechny potřebné instituce k čerpání evropských peněz najdou žadatelé na jednou místě. Cesta k dotacím by měla být jednodušší a rychlejší. Jsem přesvědčen, že Evropský dům bude přínosem nejen pro starosty obcí, ale i pro místní podnikatele a občany, kteří tady získají informace třeba ke kotlíkovým dotacím. Evropský dům jsme dokázali vybudovat vlastní aktivitou i bez finanční podpory a technické pomoci Ministerstva pro místní rozvoj ČR,“ říká hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „Je to první výrazný krok a viditelná změna k úpravě a vylepšení okolí sídla Libereckého kraje, na které máme vyhlášenou architektonickou soutěž,“ dodává hejtman.

Evropský dům lidé najdou hned vedle krajského úřadu. Nejen pro účely jeho zřízení koupil Liberecký kraj v srpnu 2014 areál dřívějšího Výzkumného ústavu textilních strojů za 120 mil. Kč. „V první fázi jsme se pustili do rekonstrukce budovy E, tedy Evropského domu, kde v pěti podlažích vznikly multifukční bezbariérové kancelářské prostory s novými dispozicemi a technickým vybavením. Celý objekt je moderní, ale přesto tady dýchá původní historická tvář z dob, kdy ještě sloužil jako CITY garage,“ uvádí Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

„V průběhu stavby se objevily nutné práce navíc, které byly řešeny třemi dodatky. K vyšší ceně za rekonstrukci budovy došlo zejména kvůli požadavkům budoucích nájemců, což jsme při zadání stavby nemohli předvídat. Jednalo se třeba o úpravu dispozičního řešení zasedacích místností nebo doplnění jejich vybavení, dále o úpravu vstupu do budovy či propojení informačních technologií. Cena 96.765.475 Kč včetně DPH je konečná,“ pokračuje náměstek Pieter.

V přízemí Evropského domu funguje recepce. Jinak jsou prostory přenechány společnosti Korid LK, kde na začátku roku 2018 vznikne klientské pracoviště s přepážkami. První patro je obsazeno Euroregionem Nisa a Sdružením obcí Libereckého kraje. Od září tady bude mít svou kancelář i agentura CzechInvest. Liberecký kraj finalizuje nájemní vztah se Státním fondem životního prostředí České republiky, který by měl převzít kanceláře od prosince letošního roku. V druhém patře sídlí Centrum pro regionální rozvoj České republiky a Eurocentrum Liberec. Do třetího patra se postupně stěhují projektoví manažeři krajského úřadu a všechny zastupitelské kluby. Čtvrté patro má předjednané Agentura regionálního rozvoje, která by v Evropském domě měla sídlit od září. „Uzavřeli jsme nájemní smlouvy s osmi subjekty, z nichž většina splňuje jednotnou koncepci, kterou je vztah k evropským dotacím. Nájemné za kancelářské prostory je pro všechny instituce stejné a ročně činí 1.050 Kč za metr čtverečný,“ dodává statutární náměstkyně Jitka Volfová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama