Mgr. Michaela Marksová

  • SOCDEM
  • Hlavní město Praha
  • místostarostka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.09.2017 14:02:20

Rodinná politika potřebuje jasný směr a spolupráci politiků i občanů

Rodinná politika potřebuje jasný směr a spolupráci politiků i občanů

Odborníci, politici a občané budou společně hledat cesty z krize české rodiny.

Rodinná politika bývá považována za výhradní záležitost žen, přitom málokterá oblast má takový dopad na každodenní život většiny obyvatel České republiky. Ovlivňuje výrazně trh práce, zdravotní služby, vzdělávací, daňový, důchodový i dávkový systém nebo sociální služby. O těchto tématech přijedou ve čtvrtek a pátek diskutovat odborníci, politici a občané do Plzně, kde MPSV pořádá první ročník akce nazvané Fórum rodinné politiky.

„Stabilní rodiny, kvalitní rodinné vztahy, podpora párů, které pracují a chtějí mít děti, protože mít děti nesmí znamenat výrazný pokles životní úrovně pro rodiny, možnost skutečné volby životní cesty. To je ideální stav, který bychom všichni rádi viděli. Proto rodinná politika potřebuje jasný směr, dlouhodobější plán, shodu a spolupráci nejen většiny politiků a odborníků, ale také občanů,“ vysvětlila cíl akce ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

První ročník Fóra rodinné politiky bude zaměřen na nejnovější trendy v oblasti sladění pracovního a rodinného života, možnostech zapojení mužů do péče o děti nebo dopadech mateřství na rozpočet rodin. Nebude se vyhýbat ani takovým tématům, jako je definice a vnímání rodiny v 21. století nebo proč v ČR stále přetrvává odpor proti posilování dvou ze tří pilířů rodinné politiky, dávkám a veřejným službám. A to přesto, že daňové slevy jsou v ČR již na svém maximu, řada rodin je ani nevyčerpá a další dva pilíře fungují nejlépe, pokud jde o posilování stability rodin, sladění práce a rodinného života nebo předcházení chudobě.

Debatovat se bude i o dvanácti opatřeních, které vláda za poslední tři roky schválila. Mezi nejdůležitější patří zvýšení dětských přídavků téměř na dvojnásobek, možnosti čerpat rodičovský příspěvek rychleji a ve vyšších částkách, zavedení dlouhodobého ošetřovného a rozšíření porodného i na druhé dítě. Klíčovou roli v rodinné politice hraje dostupnost veřejných služeb péče o předškolní děti, kde mají pomoci dětské skupiny, mikrojesle a především garance míst v mateřských školách i pro dvouleté děti. Otcovská dovolená zase umožní zapojení většího počtu otců do péče o novorozence.

Podle dostupných čísel a dat je česká rodina v krizi. Dlouhodobě klesá porodnost, polovina dětí se rodí mimo manželství, téměř polovina manželství se rozvádí, populace stárne. Již nyní máme osmnáct procent lidí starších 65 let a v roce 2030 to bude čtvrtina obyvatel. Čtyřicet procent žen zažilo nějakou formu domácího násilí a téměř čtvrtina rodin jsou rodiny samoživitelské. Ženy mají problém vrátit se po mateřské na trhu práce a najít odpovídají uplatnění, jsou více ohroženy chudobou.

První ročník Fóra rodinné politiky má pomoci ještě více prohloubit debatu o směřování a budoucnosti českých rodin a hledat konkrétní cesty a opatření k jejich podpoře. Přijďte se i Vy zapojit, podrobné informace najdete na webových stránkách forumrodina.mpsv.cz.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama