ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.09.2017 17:24:00

Nové období EHP a Norských fondů startuje, ČR podepsala Memoranda o porozumění

Nové období EHP a Norských fondů startuje, ČR podepsala Memoranda o porozumění

Dne 4. září 2017 byla v Anežském klášteře v Praze podepsána Memoranda o porozumění pro nové období Fondů Evropského hospodářského prostoru (EHP) a Norských fondů mezi Českou republikou a donorskými státy Norskem, Lichtenštejnskem a Islandem.

 Jedná se o třetí období této finanční podpory, kterou Česká republika přijímá již od roku 2004 a v rámci níž získala dosud téměř 6 mld. Kč.

V novém programovém období obdrží Česká republika 184,5 milionů EUR (cca 5 miliard Kč). Podporu získají projekty zaměřené především na vědu a výzkum, ochranu životního prostředí, kulturní dědictví a spolupráci v kultuře, veřejné zdraví, vzdělávání a spolupráci v justici. Oproti předchozímu období bude kladen ještě větší důraz na lidská práva, inkluzi Romů a rozvoj občanské společnosti. Nové období též přináší velké možnosti pro bilaterální projekty.

„Jsem velmi rád, že jsme při vyjednávání nového programového období dospěli s donory ke shodě nad podporovanými oblastmi, které jsou přínosné pro další ekonomický rozvoj České republiky, jako například podpora výzkumu a inovací,“ říká ministr financí ČR Ivan Pilný.

Memoranda, která stanovují základní podmínky implementace EHP a Norských fondů v České republice a vymezují vzájemně dohodnuté programové oblasti, jejich zaměření a výši podpory, podepsala Elsbeth Tronstad, náměstkyně ministra zahraničních věcí Norska, Maria-Pia Kothbauer, velvyslankyně Lichtenštejnska pro Českou republiku a za Českou republiku Milena Hrdinková, ředitelka kanceláře ministra financí.

Konkrétní zaměření programů a nastavení výzev bude předmětem vyjednávání v příštích měsících. S ohledem na přípravný a schvalovací proces ze strany donorů je vyhlášení prvních výzev předpokládáno nejdříve ve druhé polovině roku 2018. Projekty budou muset být ukončeny nejpozději do 30. dubna 2024. Stejně jako v minulém období bude také kladen velký důraz na posilování bilaterálních vztahů mezi Českou republikou a donorskými státy. Za tímto účelem bude vyčleněna speciální částka určená jak na pomoc při vyhledávání partnerů, tak přímo na iniciativy realizované ve spolupráci s institucemi z Norska, Lichtenštejnska a Islandu.

Místo slavnostního podpisu Memorand nebylo zvoleno náhodně. Projekt revitalizace kláštera sv. Anežky České byl podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v minulém programovém období, a to v hodnotě téměř 30 milionů Kč. V letech 2009-2014 bylo takto podpořeno celkově 892 výjimečných projektů v různých oblastech. Mezi příjemce byly v tomto období rozděleny bezmála 3 miliardy Kč (2 907 522 960 Kč), což je téměř 100 % finančních prostředků určených právě na podporu projektů.

Více informací naleznete ZDE a ZDE

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama