Mgr. Miluše Horská

  • BPP
  • Pardubice
  • místopředsedkyně Senátu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.09.2017 17:27:00

Jde především o nejslabší část zaměstnaných osob se zdravotním postižením

Jde především o nejslabší část zaměstnaných osob se zdravotním postižením

Projev na 60. schůzi Poslanecké sněmovny dne 5. 9. 2017 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 251/2005 Sb., o inspekci práce

Vážený pane předsedo, vážená paní ministryně, kolegyně poslankyně, kolegové poslanci. Senát pečlivě zvažoval, zda vrátit či nevrátit zákon o zaměstnanosti, protože víme, že je velmi potřebný, že na něm bylo mnoho odpracováno, ale také víme, že je před volbami a že by nebylo dobré, kdyby padl, takže jsme se s vaším laskavým přispěním inspirovali, a tento návrh zákona padl tady už u vás, ale tak, jak to bývá, různými šumy k jeho schválení nedošlo.

Přijatý pozměňovací návrh reflektuje navýšení minimální mzdy a zvyšuje příspěvek na chráněné pracovní místo u zaměstnavatelů, kteří zaměstnávají více jak 50 % osob s handicapem. Je to návrh, jak už jsem zmínila, původně předložený poslancem Zavadilem, který znáte ze třetího čtení projednávání zákona zde, v Poslanecké sněmovně.

Tímto návrhem, který uvedený příspěvek zvyšuje z částky 10 500,- Kč na 12 000,- Kč, dojde k narovnání dotace na chráněné pracovní místo s ohledem na zvýšení minimální mzdy. Pokud by tento pozměňovací návrh nebyl přijat, tak paradoxně dojde od 1. 1. 2018 dokonce ke snížení stávajícího příspěvku o 800,- Kč, a to vzhledem k tomu, že současný zákon, který upravuje stávající výši příspěvku, přestane k 1. 1. 2018 platit.

Kolegyně a kolegové, uvědomme si, že jde především o nejslabší část zaměstnaných osob se zdravotním postižením, které by schválení zákona v nezměněné podobě postihlo. Jsem v kontaktu s Konfederací zaměstnavatelských a podnikatelských svazů České republiky, s Asociací zaměstnavatelů osob se zdravotním postižením, Národní radou osob se zdravotním postižením a dalšími organizacemi, jejichž souhlasná stanoviska jsem obdržela a předpokládám, že i vy a že je tedy dobře znáte z vašich e-mailů.

I po debatě s vámi, milé kolegyně poslankyně, kolegové poslanci, jsme dospěli k názoru, že přijetí pozměňovacího návrhu je cestou, jak zde pomoci. Z výše uvedených důvodů Senát prosí Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky o schválení s pozměňovacím návrhem přijatým v Senátu s ohledem na zaměstnávání osob, které vyžadují od státu zvýšenou pomoc. Jen pro vaši informaci, ze 72 přítomných senátorů při hlasování nikdo nebyl proti. Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama