PhDr. Lubomír Zaorálek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.09.2017 16:49:00

Scénu, kterou zažíváme, jsem už tady zažil mnohokrát

Scénu, kterou zažíváme, jsem už tady zažil mnohokrát

Projev na 60. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6. 9. 2017 k žádosti o vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny k trestnímu stíhání poslance Andreje Babiše a poslance Jaroslava Faltýnka

 Dobré poledne, dámy a pánové.

Zaujala mě věta pana Faltýnka. Pan Faltýnek řekl větu, že dnes tady, v této Sněmovně, je to zkouška nás všech. S tím já vřele souhlasím. Skutečně si myslím, že takové chvíle ve Sněmovně přicházejí, kdy vlastně dochází k tomu, že probíhá test. Probíhá test toho, jací vlastně jsme. Protože my si píšeme, když jdeme do voleb, různé kodexy, ve kterých se k něčemu zavazujeme. My, když jdeme do voleb, tak říkáme, že budeme pracovat pro lidi, že se nebudeme chovat jako nadlidi. To je všechno, co říkáme a tváříme se, že to bude platit. A ta zkouška přichází ve chvíli, kdy se něco začíná týkat konkrétně nás samých.

Takže já jsem tady tuhle scénu, kterou tady zažíváme dnes, vlastně už tady zažil mnohokrát, když jsme konfrontováni s těmi principy, se kterými do politiky vstupujeme. A z tohohle hlediska se dneska dívám na vystoupení paní Babiše, pana Faltýnka, paní Lorencové a dalších, kteří s takovými pěknými ideály také vstupovali do politiky a dnes mají možnost ukázat, jak vážně je myslí. Jestli jsou teda obyčejní lidé, anebo chtějí pro sebe něco extra.

A víte, připadá mi, že to bolestínské vystupování, které tady slyším, ty řeči o tocích peněz a o tom, kolik máte dobrých úmyslů, které mají zřejmě omluvit to, že tedy není něco v pořádku u vás, to je všechno zbytečná extenze jednání Sněmovny. To sem vlastně vůbec nepatří.

Řada těch věcí, které tady zazněly z úst pana Babiše a pana Faltýnka, jsem vůbec nepotřeboval slyšet. To opravdu patří někam jinam. To jste si mohli odpustit. Mohli jsme se věnovat daleko důležitějším věcem. Řada věcí, které jste řekli, byly katastrofálně nepřesných. Pan Babiš tady řekl, že Kubiceho zpráva v roce 2006 vedla k pádu pana Paroubka. To není pravda. Ta byla v roce 2006. Pan Paroubek odstoupil v roce 2010 například. Takže nás to nezničilo. To tak prostě přátelé holt v politice je. Že když jdete do voleb, tak na vás lidi věci vytahují. Hillary Clinton šla do voleb v Americe a šéf FBI na ni krátce před volbami vytáhl emaily. To byla účelovka, co? Vytáhl na ní emaily. A ona si dokonce myslí - její tým - že to zásadně ovlivnilo volby.

Jenomže ten šéf v FBI řekl, že si nezodpověděl to, že by ty informace nechal až po volbách. Prostě si američtí policisté řekli, že nemají odpovědnost před lidmi nechat ty informace, aby se objevily až po volbách. Chudáci policisté. Co mají dělat, aby to nebyla účelovka? Já odmítám celou tady tu rétoriku o účelovce. Chápete, ona je v podstatě zavádějící. To bychom přistoupili na to, co nám tady vnucují. No tak prostě policie - a ještě navíc chápete, tam možná byla účelovka úplně jiná.

Pamatuji se vystoupení paní Bradáčové, ve kterém řekla, že se někdo zdržoval a dělal obstrukce - tak to byly ty privátní subjekty. Já si tady klidně mohu říci, že to byla vaše účelovka. Vy jste si potřebovali tuhle kauzu dostat teď na měsíc před volbama, abyste mohli tady sehrát tohle bolestné vystoupení obětí, kteří chtějí likvidovat matrix a není jim to umožněno. Možná je to vaše účelová hra. Vy jste to dostali právě na ten skutečně ideální čas, kdy tady ze sebe budete ve Sněmovně dělat chudáky.

Takže celá řeč o účelovkách je nesmyslná. A víte, mně připadá smutné to, že vy jste taky všichni říkali, jak se budete starat o ty lidi a nakonec největší pozornost tady věnujete své vlastní kauze, svým vlastním bolestem, svému vlastnímu fňukání. Tak nám tady dneska brečte celý den. To bylo málo ještě? Vždyť je to nedůstojné. Nejste schopni se tomu postavit trochu... Já jsem také musel jít do televize, když nám zavřeli Davida Ratha. A nebylo to pro mě příjemné. A šel jsem tam. No, byl to malér prostě. Tak jsem se s tím nějak vyrovnal.Tak z toho nebuďte tak úplně rozměklí. (Smích a potlesk z levé a pravé strany sálu.)

No, já vám něco povím. Víte, mně připadá neskutečné to, jak se tady napadá trestní řízení. Napadá to člověk, který má ministra spravedlnosti. Role ministra spravedlnosti přece je - on musí mít - on přece kontroluje, on má na starosti to, aby trestní řízení bylo zákonné. To je jeho kompetence. Nebo ten ministr spravedlnosti, který nedávno téměř zpochybnil právní stát... Rozumíte, to je to bolestínství. Když se to týká vás, tak jste schopni udělat dokonce tak skandální věc, že máte čtyři roky kompetenci za to, jak tady fungují trestní řízení, státní zástupci a vy jste schopni do toho sami kopnout.

Já jsem to včera říkal. To je jako, kdybych tady já řekl - mně se z té zahraniční politiky České republiky dělá zle a mdlo. No, to bych mohl rovnou odejít snad, ne? To by bylo slušné abdikovat, pokud jsem to takhle tady tak packal čtyři léta. A já si myslím, že ta vláda dělala řadu velmi dobrých věcí. Ale opravdu nejsem nadšený z toho, že nám roste nápad (množství?) exekucí, že máme podvodné insolvence, že se nic neudělalo s podvodnými soudními znalci.

Víte, kdybychom místo tohoto času, který tady úplně nesmyslně věnujeme něčemu, co jsme měli technicky vyřídit během půl hodiny - kdybychom se věnovali kauze Studénky, kdyby pan ministr spravedlnosti, kdyby pan Babiš tady horovali kvůli tomu, že se od roku 2008 vyšetřuje kauza, ve které byli mrtví - devět let se to vyšetřuje. Je to úplně katastrofální, co se tam děje. Tomu, kdyby se Sněmovna věnovala, to by se týkalo těch lidí. To byste mohli říkat, že jste tady kvůli lidem. Vy jste tady kvůli sobě.

Mně připadá - to, co tady vidím, to je genetický egoismus - to, co tady vidím. Vy jste posedlí sebou samými prostě. (Potlesk z levé strany sálu.) Skončeme toto jednání o bodu, ve kterém Sněmovna nemá co zkoumat, má rozhodnout o tom, jestli je tam nějaký materiální základ, nebo jestli je množina prázdná. My vidíme, že materiální základ tam je. To rodinné sídlo je opravdu podivné. Tak se prostě věnujme něčemu důležitému v této Sněmovně. Prosím vás, ukončeme to. Je to trapné a pro vás je to - ta vaše ufňukanost je podle mě nedůstojná.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama