Ing. Ivo Bezecný

mimo zastupitelskou funkci
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.09.2017 11:01:54

Občan nechápe

Občan nechápe

Média žijí Čapím hnízdem. Proč se raději nevrátí k údajnému zneužití dotací na financování sportu na MŠMT? Ptám se tedy za ně? Je odpovědné volit stranu, jejíž představitelé na MŠMT jsou zodpovědni za možnou korupční kauzu?

 

Že se podpora pro hnutí ANO nemění navzdory všem obviněním a pochybnostem? Není se co divit. Občanovi uniká smysl všeho. A spolu s ním se opakovaně ptám. Co se vlastně stalo?

A pozor. Dotační problémy máme dva. Jeden hodně medializovaný, druhý nějak pozapomnělý. Tomu medializovanému nikdo nerozumí, zato ten druhý je zcela jasný, zřejmý. V prvním případě byla vyplněna žádost o dotaci, ta byla hodnotiteli kladně posouzena, schválena k financování a bylo vydáno rozhodnutí o poskytnutí dotace s následnou realizací projektu. Žádné zpochybnění na jakékoliv kontrolní úrovni. To, co nyní následuje, je hrozbou nejen pro Čapí hnízdo, ale de facto pro všechny příjemce dotací. Všichni se mohou nyní obávat, že v případě potřeby může být jejich dotace kriminalizována. Najít nějakého toho kostlivce ve skříni není přece v našem dotačním prostředí zase až tak složité.

Zato druhý případ je zcela odlišný. Podvody v dotačním programu ministerstva školství na podporu sportu. Dotace byly údajně rozdělovány bez ohledu na pravidla dotačního programu. Kdo ministerstvo řídí? Kupodivu to není pan Babiš. Je to Česká strana sociálně demokratická.

V prvním případě, kdy se všechno odehrává na bázi dohadů a v absenci jakýchkoliv důkazů o porušení pravidel pro poskytnutí dotace, a kde občan nemá šanci něčemu porozumět, natož pochopit, překonává vyvolaný humbuk jakékoliv meze rozumného uvažování. V případě druhém, kde všechno je jasné, klid po pěšině.

Proč všichni komentátoři diskutují o dopadu uměle vyvolané aféry na preference hnutí ANO? Nemělo by se spíše diskutovat o vlivu rozkrádání dotačních zdrojů pro sport na MŠMT na preference sociální demokracie?   

Apropó dotace na sport. Četl jsem na idnes.cz o naší fotbalové reprezentaci: „Strádá na všech úrovních, nemá moc hráčů na dobrých adresách, znovu chybí v Lize mistrů, tak proč by měla zrovna reprezentace vykazovat pozitivní image?“

Ve vrcholovém fotbale se točí miliardy korun, kluby platí za fotbalisty z obskurních klubů v rozvojových zemích desetimilionové částky. Proč musí daňový poplatník přispívat na rozvoj sportu? Aby koukal, jak český mistr vypadne v Lize mistrů z kyperským a jak si reprezentace nedokáže poradit s průměrnou evropskou konkurencí? Možná by stálo za to hledat zdroje pro výkonnostní sport někde jinde než ve veřejných truhlicích stejně jako je tomu na Kypru nebo třeba v Severním Irsku. Alespoň by nebylo tolik pokušení pro rozdělující ruku vrcholového státního úředníka. A že je sociální demokracie ve vztahu k veřejným zdrojům a veřejným zakázkám velmi inovativní, o tom víme své i u nás v Židenicích.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama