Ing. Karla Šlechtová

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.09.2017 14:11:50

Další rozvoj měst? Nutná reforma Programu OSN pro lidská sídla!

Další rozvoj měst? Nutná reforma Programu OSN pro lidská sídla!

Včera skončilo v New Yorku dvoudenní zvláštní zasedání části Valného shromáždění OSN, jehož tématem byla spolupráce při naplňování závazků obsažených v „Nové agendě pro města“, schválené všemi členskými státy OSN v říjnu 2016.

Podkladem pro jednání byla zpráva obsahující jak hodnocení dosavadního fungování Programu OSN pro lidská sídla (UN-Habitat), tak doporučení pro nezbytné zvýšení efektivity a transparentnosti tohoto tematického programu. Delegaci České republiky vedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, jejíž pracovní program zahrnoval také řadu bilaterálních jednání – např. s ekvádorskou ministryní pro rozvoj měst a bydlení Maríou Alejandrou Vicuña a s první náměstkyní generálního tajemníka OSN Aminou Mohammed.
 
„Bude především nezbytné získat zpět důvěru členských států OSN prokazatelným zvýšením efektivity řízení tohoto důležitého programu OSN“ uvedla ministryně Karla Šlechtová a doplnila, že „reforma fungování UN-Habitat je klíčovým předpokladem pro zlepšení finančního řízení programu, založeného na příspěvcích členských států OSN. Jedině tak mohou být realizovány dobře připravené projekty zaměřené na zlepšení životních podmínek občanů v různých zemích“.
 
Ještě v tomto roce se proto bude v OSN diskutovat o vytvoření pozice „městského zmocněnce“ (Urban Champion), vzniku nového koordinačního mechanismu UN-Urban a Strategické rady (Policy Board). Jejich cílem má být pomoc naplňovat roli UN-Habitat obzvláště vzhledem k cílům udržitelného rozvoje měst, včetně snahy o inkluzi v městském rozvoji, omezování neregulovaného rozvoje měst i důraz na životní prostředí. Nové prvky fungování programu mají podpořit koordinaci mezi členskými státy OSN a sloužit jako poradní orgány při rozvoji měst. Dalším návrhem je uznávání výstupů Světového fóra měst, které by měly být nově začleňovány do strategického programu i rozpočtu programu UN-Habitat.
 
S ekvádorskou ministryní Mariíou Alejandrou Vicuña diskutovala ministryně Šlechtová zejména o obsahu hodnotící zprávy, která obsahuje i řadu kritických zjištění k dosavadnímu fungování programu UN-Habitat. Obě ministryně se shodly, že zůstávají nezodpovězené otázky, které bude nutné dále diskutovat před tím, než členské státy OSN rozhodnou o konkrétních reformních opatřeních nutných pro zlepšení fungování programu UN-Habitat i jeho manažerského řízení. Obsahem jednání ministryně Šlechtové s první náměstkyní generálního tajemníka OSN Aminou Mohammed byl reformní rámec OSN, v němž bude zvýšení efektivity fungování programu UN-Habitat probíhat. Amina Mohammed ocenila aktivity České republiky v oblasti rozvoje měst na mezinárodní úrovni a informovala o připravovaných krocích spojených s chystanou reformou řízení OSN i jeho jednotlivých programů. S ministryní Šlechtovou se shodly na širším vnímání implementace „Nové agendy pro města“ jako součásti závazků členských států obsažených v cílech udržitelného rozvoje, na nichž se státy OSN shodly před dvěma roky na summitu OSN.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama