Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.09.2017 10:07:00

O peticích nechceme jednat o půlnoci

O peticích nechceme jednat o půlnoci

Vyjádření opozice k rekordnímu počtu petic, které byly předloženy na zasedání Zastupitelstva hl. m. Prahy dne 14 . 9. 2017

 Na zasedání ZHMP jsou nyní zařazeny čtyři petice:

Podle našich informací za posledních osm let nebylo na jednom zastupitelstvu zařazeno tolik petic.

Piráti zásadně nesouhlasí s tím, že primátorka Krnáčová zařadila petice na konec zasedání jako body 96 až 99 a nikoliv na pevný čas. Občané tak neví, zda mají na zastupitelstvo přijít ve čtvrtek odpoledne, ve čtvrtek v noci nebo v pátek. Naposledy se kvůli aroganci primátorky Krnáčové projednávala petice zdravotníků záchranné služby v jednu hodinu ráno. Jde o projev neúcty a arogance vůči občanům, kterým paní primátorka fakticky znemožňuje občanům výkon petičního práva. Primátorka se nesmí před lidmi schovávat. V extrémním případě se porušením petičního práva může zabývat i Ministerstvo vnitra.

Proto jsme na kontrolním výboru ZHMP, jehož jsem členem, ve středu odhlasovali výzvu Radě, aby petice zařadila na pevnou hodinu 17:00 a ještě jsem dnes poslal primátorce Krnáčové a radním dopis s žádostí o zařazení petic na pevný čas. Vizí Pirátů je, aby se lidé angažovali ve veřejném životě a mohli petice podepisovat na portálu i elektronicky jako to jde v Británii. Úkolem politiků je zvážit na základě faktů i potřeb občanů všechny okolnosti a udělat správné rozhodnutí.

Za Piráty jsem se věnoval zejména petici proti překladišti v Malešicích, kde se mi podařilo na kontrolním výboru prosadit doporučení ZHMP. Podle doporučení kontrolního výboru ZHMP má být překladiště v Malešicích určeno pouze k zásobování Prahy, nikoliv jako mezinárodní uzel, který by nepřiměřeně zvýšil zatížení této lokality, a dále má IPR zpracovat studii lokality průmyslové zóny Malešice v návaznosti na připravovaný plán mobility. Na jednání byla přítomna i senátorka Renata Chmelová, do jejíhož obvodu Malešice spadají.

Věnovali jsme se i petici ohledně Mariánského sloupu, o které budeme dále informovat na začátku příštího týdne. Je možné, že na úterním jednání Rady ještě několik petic přibude. (Petice se musí projednat do 30 dnů, ale Krnáčová přesunula říjnové zastupitelstvo na listopad, takže jinak by se to nestihlo.)

O tom, zda budou petice zařazeny na pevný čas a zlepší se tak politická kultura jednání v ZHMP, bude rozhodovat Rada hl. m. Prahy dne 12. 9. 2017.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama