MgA. Martin Stropnický

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.09.2017 16:02:00

Působení v zahraničních operacích mělo přínos pro udržení a obnovu míru

Působení v zahraničních operacích mělo přínos pro udržení a obnovu míru

Projev na 60. schůzi Poslanecké sněmovny dne 13. 9. 2017 k informacím o nasazení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích v roce 2016.

Děkuji, pane předsedající. Tak to je velký závazek a já udělám všechno pro to, abych se ho zhostil důstojně.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, materiál informuje o politických, vojenských a finančních aspektech působení českých jednotek a vojáků v roce 2016 v Afghánistánu, Kosovu, Bosně a Hercegovině, na Sinajském poloostrově, Golanských výšinách, ve Velké Británii, na Islandu, v Malijské republice, Iráku a v Itálii.

Součástí materiálu je také informace o uskutečnění projektů rychlého dopadu, které byly v roce 2016 realizovány pouze v Afghánistánu, a informace o stavu zapojení České republiky do misí OSN v roce 2016 a o příležitostech a možnostech pro působení České republiky v těchto misích na základě usnesení Bezpečností rady státu ze dne 9. června roku 2015.

Podobně jako v předchozích letech, tak i v loňském roce zůstala pro Českou republiku prioritní mise Resolute Support v Afghánistánu. Vedle úkolů plněných v rámci alianční mise zajišťovali příslušníci speciálních sil AČR také ochranu velvyslance a Zastupitelského úřadu České republiky v Kábulu.

V roce 2016 se podařilo, byť pouze na jeden rok, ale vrátit se takřka po 18 letech do mise OSN vojenskou jednotkou, konkrétně se jednalo o odřad speciálních sil v počtu 25 osob, který působil v rámci nizozemského kontingentu speciálních sil v misi MINUSMA v Mali.

V misích OSN v Afghánistánu, Kosovu, Demokratické republice Kongo a Středoafrické republice působilo také devět vojenských pozorovatelů AČR.

ČR měla na svém území připraveny síly a prostředky pro případnou aktivaci pohotovostních sil NATO, EU a OSN. Pro nasazení v operacích sil rychlé reakce NATO, včetně sil velmi vysoké pohotovosti, bylo vyčleněno 816 osob. V rámci bojových uskupení Evropské unie jsme udržovali v pohotovosti 825 vojáků v prvním pololetí a 244 v pololetí druhém. Pro pohotovostní systém OSN pak bylo vyčleněno osob 40.

Na zapojení našich sil a prostředků do zahraničních operací jsme v roce 2016 vynaložili částku celkem 1,5 miliardy korun. Tyto finanční prostředky byly hrazeny z rozpočtové kapitoly Ministerstva obrany.

Závěrem si dovolím konstatovat a vyjádřit přesvědčení, že působení v zahraničních operacích vedle obrany zájmů České republiky a jejích spojenců mělo i významný přínos pro udržení a obnovu mezinárodního míru a bezpečnosti. Současně přispělo k řešení aktuálních problémů s rostoucími migračními toky a bojem proti terorismu. Děkuji za vaši pozornost a děkuji celkově za spolupráci.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama