Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.09.2017 16:27:00

Zeman to přehání

Zeman to přehání

Prezident Zeman převzal v New Yorku cenu Bojovník za pravdu od Amerického židovského fondu. Fond tak ocenil Zemana za dlouhodobou podporu Izraele a Židů.

Cenu prezident převzal v pondělí večer amerického času na galavečeru, který uspořádal časopis The Algemeiner. Naprostá většina demokraticky uvažujících lidí v západní Evropě resp. v Evropské unii jako celku zcela nepochybně ráda podpoří jedinou plnohodnotnou demokracii na Středním východě, kterou je Stát Izrael.

Stát Izrael však není v mnoha směrech právě vzorovou demokracií a je potřeba říci, že si to myslí velká většina evropských lídrů i velká většina poslanců Evropského parlamentu, kteří přijímají čas od času rezoluce, vyzývající Izrael k řešení situace okupovaných arabských území.

Jak známo, Izrael okupuje arabská území na západním břehu Jordánu vč. východního Jeruzaléma a na Golanských výšinách od izraelsko- arabské války v roce 1967.

Bylo by jistě dobré, kdyby Miloš Zeman věnoval pozornost také spravedlivému řešení palestinské otázky. Samozřejmě, že Stát Izrael má právo na svou existenci, ale na spravedlivé řešení palestinské otázky je potřeba mít vůli palestinskou otázku řešit také na straně izraelské vlády. A tato vůle zatím chybí.

Pokud Miloš Zeman vyzývá demokratické státy k přesunu jejich velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma, měl by se mírnit. Je to přímo v rozporu s politikou naprosté většiny spojeneckých demokratických států.

A je to tak dobře. Jeruzalém je totiž jak izraelské, tak palestinské město. Palestinští Arabové jej považují za své hlavní město. Izrael se dlouhodobě snaží měnit demografickou a etnickou strukturu tohoto města, jehož východní část je rovněž okupována Izraelem od jeho války s Araby v roce 1967.

Prostě je dobře, že Miloš Zeman přebírá možná prestižní ceny organizací ve Spojených státech, i když ta hlavní cena – tedy vstup do Bílého domu hlavním vchodem – mu zatím uniká. Přejme si však, aby při příští návštěvě Spojených států měl Miloš Zeman jako prezident po úspěšných prezidentských volbách možnost setkat se také s prezidentem Spojených států Trumpem.

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama