JUDr. Jan Chvojka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.09.2017 12:17:00

Chování advokáta ovlivňuje důvěru veřejnosti v právní řád

Chování advokáta ovlivňuje důvěru veřejnosti v právní řád

V pátek 22. září zahájil ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu 7. sněm České advokátní komory v Praze. Ve svém projevu se zaměřil zejména na důležitost advokacie jako právní profese.

 Ministr Chvojka zdůraznil vysoké nároky kladené na advokátní stav zahrnující nejen znalosti v oblasti práva ale také vysoký morální kredit.

„Chování advokáta ovlivňuje důvěru veřejnosti v celý právní řád a justiční systém. Advokáty lze bez nadsázky označit jako pomocníky státní moci při nalézání a uplatňování práva ve společnosti,“ prohlásil ministr Chvojka a dodal, že společnost by si měla uvědomit, že advokáti vlastně přispívají i ke kultivaci právního státu a výkonu státní moci.

Ministr také hovořil o své snaze zapojovat advokáty do tvorby právní předpisů. Důkazem toho je skutečnost, že advokáti jsou významně zastoupeni v Legislativní radě vlády a v pracovních komisích Legislativní rady vlády. Cenné poznatky těchto zástupců z praxe jsou pak využívány při přípravě právních předpisů. Zástupci České advokátní komory jsou také zváni na projednávání právních předpisů v Legislativní radě vlády, které se dotýkají výkonu advokacie.

Ke zkvalitnění advokátního stavu se ministr Chvojka snaží přispět i v rámci normotvorby jako zákonodárce. Za zmínku zcela jistě stojí i poslední novela zákona o advokacii, která přináší pravidla pro bezplatnou právní pomoc, nová pravidla související se zkvalitněním přípravy na povolání advokáta, posiluje pravomoci České advokátní komory a přináší další změny.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama