JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.09.2017 6:33:00

Právo na referendum je třeba občanům poskytnout a zachovat

Právo na referendum je třeba občanům poskytnout a zachovat

Komentář k aktuální situaci v Katalánsku před uskutečněním referenda o nezávislosti

 KSČM sleduje situaci kolem blížícího se referenda v Katalánsku o vyhlášení nezávislosti s mimořádnou pozorností. Jsme znepokojeni zejména rostoucím napětím mezi silami reprezentujícími centrální Španělskou vládu a představiteli autonomních katalánských orgánů ve sporu o zmaření referenda plánovaného na 1. října. V této souvislosti doporučujeme prokázat maximální zdrženlivost.

KSČM je poučena historickými zkušenostmi, že represe, vyhrůžky násilím a nesmiřitelnost na obou stranách nemohou vést k žádaným výsledkům a naopak, mohou způsobit nenapravitelné škody ve vztazích mezi Katalánci a zbytkem Španělska. Další zdroj chaosu poškodí nejen Španělsko a s ním Katalánsko, ale také celou Evropu.

Za KSČM doporučuji hledat jednáním cesty alespoň k široké autonomii provincie, která by uspokojila obě strany a hlavně odstranění těch problémů, které lid Katalánska k rozhodnutí vypsat referendum, vedly. Nelze totiž přehlížet na jedné straně nejen aktuální ústavní uspořádání Španělského království, ale i oprávněnou touhu občanů Katalánska o národní emancipaci a posilování své nezávislosti. Právo na referendum je potřebné občanům poskytnout a zachovat. V této souvislosti si dovolím popřát oběma stranám úspěch při dosažení vzájemně přijatelného řešení pokojnou cestou.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama