Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.09.2017 14:15:00

Komodity zaznamenávají v tomto roce zajímavý vývoj cen

Komodity zaznamenávají v tomto roce zajímavý vývoj cen

V předchozích letech docházelo spíše k poklesu cen komodit. Nyní, zejména u průmyslových kovů, dochází až na výjimky k významnému vzestupu jejich cen.

 Energetické komodity, pokud jde o ropu, se v posledních třech letech k datu 31. srpna drží na úrovni něco více než 50 dolarů za barel u ropy Brent a u ropy WTI kolem 50 dolarů za barel.

Pokles cen ropy, tedy dramatický pokles cen ropy, je zřejmě za námi. Tedy pokud si produkční země, ať již jsou součástí OPECu anebo ne (Rusko, Mexiko ad.), udrží kontrolu nad objemem produkce ropy, bude možné počítat s touto úrovní cen i nadále. Pokud ovšem nebude OPEC schopen dohody, ceny budou možná i dramaticky klesat. Ale to v každém případě není záležitostí nejbližších měsíců, kdy uzavřené dohody platí.

Pokud jde o průmyslové kovy, včetně platiny, stříbra a palladia, dochází vesměs k dlouhodobějšímu růstu jejich cen. V některých případech k růstu přímo dramatickému (hliník, zinek, cín, olovo, měď, nikl, ale také palladium.) Snad jen platina se dlouhodoběji pohybuje stabilněji kolem úrovně 1000 dolarů za trojskou unci.)

Světové hospodářství roste, prognózy růstu jsou letos někde kolem 3,5 %, čínské hospodářství poroste kolem 6,9 %, indické 5,7 % a německé kolem 2,5 %. Ve světovém hospodářství je prostě něco, co připomíná poměrně silnou konjunkturu, i když nikoli bez vad na kráse.

Samozřejmě, že ceny průmyslových kovů vytvářejí tlak na ceny průmyslových výrobků, který se zatím v průmyslově vyspělých zemích nijak zvlášť neprojevuje.

Zemědělské komodity se vyvíjejí rozdílným způsobem od průmyslových kovů, což může být způsobeno také měnovými výkyvy, respektive poklesem kurzu měn velkých produkčních zemí, např. Brazílie a káva, cukr a také pomerančový koncentrát.

Cena hovězího dobytka v tomto roce oproti roku 2015 klesla téměř o 40 % (!), dramaticky klesla také cena kakaa. Oproti loňskému roku velmi výrazně poklesly i ceny pomerančového koncentrátu, ale také například ceny kávy či cukru. Naopak například u mléka se produkční ceny drží po tři roky zhruba na stejné úrovni. Mírně roste cena bavlny a oproti roku 2015 také cena rýže. Cena ovsa, která zaznamenala oproti loňsku dramatický nárůst, zůstává prakticky na úrovni roku 2015, což v obou případech může být způsobeno úspěšností a velikostí sklizně.

Nevelké posuny v cenách byly zaznamenány u produkce sóji. Ceny pšenice kolísají v závislosti na objemu produkce a výši poptávky více nežli u jiných komodit. A podobné je to i s kukuřicí. Převažující tendence lze u zemědělských komodit těžko definovat. Ceny konečných výrobků ve zpracovatelském, potravinářském průmyslu závisejí na tom, na kterou ze zemědělských komodit se ten který výrobce specializuje.

U zemědělských komodit tak vliv cen na inflaci není tak úplně jednoznačný, jako je tomu u průmyslových kovů, včetně stříbra, platiny a palladia. Komoditou zvláštní povahy je zlato, jehož cena se vyvíjí spíše v sinusoidách i v průběhu roku. Většinou od 1100 dolarů do cca 1300 dolarů za trojskou unci.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama