Jindřich Pilc

  • Svobodní
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.09.2017 10:48:33

Nenechte se zastrašit a volte podle sebe

Nenechte se zastrašit a volte podle sebe

Parlamentní strany se snaží lidi strašit myšlenkou propadlého hlasu. Smysl pětiprocentní bariéry je chránit pohodlí vládnoucích parlamentních stran před konkurencí.

Obvykle nikdo není příliš nadšen z konkurence. Konkurence je pro dotčené nepříjemná. Konkurence v nabídce je však vždy výhodná pro zákazníka. Zákazníkem je v tomto případě volič, občan.

Chcete změnit politiku určitým směrem, chcete aby se uplatnila více nějaká konkrétní politická filosofie? Potom volte stranu, která nejlépe vystihuje tento politický směr a volte ji bez ohledu na zveřejňované volební průzkumy.

Překročení pětiprocentní hranice ve volbách má samozřejmě pro danou stranu velký význam, její vliv tak významně vzroste. Ale politický vliv dané strany se překročením pěti procent nemění na její volební podíl, například na 6 %, z nuly. Politický vliv strany postupně narůstá. Politický vliv strany, která získala ve volbách půl procenta, bude menší, než politický vliv strany, která získala například čtyři procenta. Obě strany nejsou v parlamentu, přesto druhá má významně větší politický vliv. Jak je to možné? Protože posilující politická strana představuje konkurenci pro parlamentní strany a tyto parlamentní strany jsou na konkurenci nuceny reagovat, přestože budou tvrdit, že posilující neparlamentní konkurence je nevýznamná a že nemá žádný vliv.

Pokud chcete prosazení politického směru představovaného stranou X, ale bojíte se, že strana X nepřekročí pět procent a kvůli tomu zvolíte parlamentní stranu Y, která sice představuje trochu jiný směr, ale o které si myslíte, že má větší šanci překročit pět procent, váš hlas bude interpretován tak, že si nepřejete uplatnění politického směru představovaného stranou X.

Pokud chcete ovlivnit politiku, aby se ubírala směrem, který představuje strana X, nejlépe toho dosáhnete tím, že budete volit stranu X.

Volbu posilující konkurenční strany zvažuje třeba deset procent voličů. Mnoho z nich se však nechá zastrašit myšlenkou propadlého hlasu a pro tuto stranu je potom skutečně obtížné překročit pět procent.

Udělejte něco pro sebe a dopřejte dosavadním parlamentním stranám konkurenci. Potřebují ji.


autor je členem Strany svobodných občanů a kandidátem Svobodných ve sněmovních volbách 2017

vyšlo na blogu Idnes.cz
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama