Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.10.2017 20:49:00

Technické normy k elektronické fakturaci by měly být zdarma

Technické normy k elektronické fakturaci by měly být zdarma

Podle nového zákona o veřejných zakázkách musí úřady přijímat elektronické faktury, ale hrozí, že standard těchto faktur nebude bezplatně dostupný.

 Senátor Libor Michálek (nestranný za Piráty) se proto obrátil na ministra průmyslu Jiřího Havlíčka s žádostí o vysvětlení, zda Úřad pro technickou normalizaci požaduje peníze za technickou normu k elektronické fakturaci.

Podle České pirátské strany je nutné, aby ministr věc řešil s předsedou úřadu. Aspoň tato norma, která je právně závazná, by měla být podle Pirátů bezplatně k dispozici na webu (jako je na webu už např. norma ČSN 73 6110 - Projektování místních komunikací - zveřejněná na webu Ministerstva pro místní rozvoj).

Senátor Libor Michálek k tomu říká: "Nepovažuji za vhodné, aby zásadní dokument pro digitalizaci státu byl dostupný jen na základě zaplacení poplatku Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví."

Kandidát za Piráty v Praze Jakub Michálek (který není se senátorem Michálkem příbuzný) k tomu dodává: "Piráti prosazují bezplatnou dostupnost všech technických norem. Nechápu, jak může chtít vláda vybírat poplatky za něco, co úřadům přikazuje používat. Svobodné a vzdělané společnosti nejvíc poslouží, když budou technické normy bezplatně veřejně dostupné. Nesouhlasím s tím, aby pražský Magistrát a tisíce dalších úřadů musely upravovat informační systémy podle normy, kterou si úředník nemůže najít na webu."

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama