Ing. Michal Kostka

Poctivě, s odvahou, za to, aby se věci dělaly lépe...
  • KSČM
  • Kroměříž
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.10.2017 0:01:27

Ve svém kraji volit nemusíte aneb S voličským průkazem lze volit kohokoliv

Ve svém kraji volit nemusíte aneb S voličským průkazem lze volit kohokoliv

V posledních dnech jsem se párkrát setkal s tvrzením – ty, víš, já bych k těm volbám možná i šel, akorát nemám koho volit. Volil bych klidně tebe, akorát jsi v jiným kraji, v mým kraji nejsi, tak tady fakt nevím, koho volit, tak asi volit nebudu.

Ovšem on to zas není tak nepřekonatelný problém, jak by si mohl někdo myslet. Tento typ voleb má jistou, velmi zásadní výhodu. Je umožněno volit na voličský průkaz. Takže pokud máte trochu času a peněz na cestování, můžete s chutí volit kandidáta z jakéhokoliv konce republiky.

Jak na to? Nejdřív to chce sehnat ten voličský průkaz. Ten můžete získat takto:

  • osobně dojděte na obecní úřad v místě vašeho trvalého bydliště a tam si o něj ústně řekněte, pokud to nemáte na příslušný obecní úřad daleko, asi nejjednodušší možnost, nemusíte nic sepisovat, drtivou většinu všeho by měl sepsat úředník (nebo by vám měl minimálně se sepisováním pomoct), tohle musíte stihnout do 18.10.2017 – ale znáte to, lepší je to opět vyřídit v předstihu;
  • vyplnit si žádost a poslat ji na obecní úřad v místě vašeho trvalého bydliště, pokud vzor žádosti nenajdete na stránkách vaší obce, tak si ho stáhněte na www.prerov.eu/filemanager/files/file.php?file=41431 nebo na http://www.otrokovice.cz/assets/File.ashx?id_org=11673&id_dokumenty=9243, vyplnit to není těžké, poslat to pak lze datovou schránkou (většina lidí asi nemá) nebo poštou (v tom případě musíte podpis úředně ověřit!!! –> na libovolném obecním úřadě, na poště apod.) a pokud budete chtít, tak vám voličský průkaz dojde na Vámi udanou adresu.

Když voličský průkaz dostanete, tak ho hlavně neztraťte – druhý už vám na stejné volby nedají.

Až budete mít voličský průkaz, je třeba naplánovat si cestu do kraje, kde kandiduje vámi preferovaný kandidát. Ideální je to spojit s nějakým výletem – volební místnost najdete téměř v každé dědince a v každém kraji si jistě najdete něco, co navštívit – památky, příroda, kluby, hospody – neznám kraj, kde by se něco takového nenašlo. Výlet je třeba naplánovat na pátek 20. října nebo sobotu 21. října – to jsou volební dny. Je třeba uvést, že v pátek se volí od 14.00 do 22.00 a v sobotu od 08.00 do 14.00. To je tedy pro vás doba, ve kterou musí váš výlet vést kolem nějaké volební místnosti. Jejich seznam by měl být na webu dané obce. Pro Kroměříž jejich seznam najdete například na http://www.mesto-kromeriz.cz/fileadmin/user_upload/sidla_vol_okrsku.pdf. Pokud seznam nenajdete, kontaktujte obecní úřad příslušné obce.

No, a pak nezbývá než kopnout do vrtule a na ten výlet se vydat.

Lidé, kteří chtějí přijet z jiného kraje do Kroměříže dát preferenční hlas mně osobně, ať se mi klidně ozvou na můj e-mail. Klidně je osobně doprovodím do volební místnosti a dám s nimi třeba pivo nebo tak – tedy pokud jich nebude příliš mnoho, abych to nezvládl. Takže se nevymlouvejte, že nemáte koho volit, jak jsem řekl, ve svém kraji volit nemusíte.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama