MUDr. Olga Sehnalová, MBA

  • Zlínský kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.10.2017 13:26:33

Cestující mají v případě zrušení letu nárok na odškodnění

Cestující mají v případě zrušení letu nárok na odškodnění

Letecká společnost Ryanair v září oznámila, že v následujících šesti týdnech zruší zhruba čtyřicet až padesát letů denně. Ze dne na den tak byl zrušen let tisícům cestujících.

„Cestující mají v takovém případě nárok na odškodnění podle platné legislativy práv cestujících v letecké dopravě z roku 2004. Podle toho, jak dlouhý měl být jejich let, mohou po letecké společnosti požadovat náhradu škody v rozmezí 250 až 600 euro," uvedla poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová.

Tento nárok na odškodnění mohou cestující uplatnit v případech, kdy jsou o zrušení letu informováni méně než 14 dní před plánovaným odletem.

Letecká společnost Ryanair se zavázala, že k odškodnění všem cestujícím přidá i poukaz na slevu 40 euro za jednosměrnou letenku a 80 euro za zpáteční letenku. Aerolinky však odmítají přesměrovat cestující na spoje konkurenčních leteckých dopravců, i když je k tomu vyzývá britský úřad pro civilní letectví.

„Platná právní úprava bohužel nenařizuje dopravcům, aby cestující, kterým nemohou zajistit dopravu vlastními prostředky, přesměrovali na náhradní spoj provozovaný jiným dopravcem. Již v roce 2014 přitom Evropský parlament schválil revizi práv cestujících, ve které dopravcům tuto povinnost ukládá. Revize však od té doby bohužel zůstala zablokována na Radě, kde ji dosud neschválily členské státy," dodala Olga Sehnalová, která dnes k tomuto tématu také vystoupila na plenárním zasedání Evropského parlamentu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama