Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.10.2017 19:40:00

Průmysl dál roste, dobře nastartováno je i stavebnictví, zvyšují se i platy

Průmysl dál roste, dobře nastartováno je i stavebnictví, zvyšují se i platy

Jedním z nesporných úspěchů naší vlády je nastartování hospodářského růstu a jeho stabilizace.

Výsledky, kterých jsme v této oblasti dosáhli, potvrzují i tvrdá statistická data. Dnes zveřejnil Český statistický úřad srpnové údaje o vývoji průmyslu a stavebnictví a ta hovoří jasně: Česká ekonomika dál výrazně roste a také prognóza dalšího vývoje je více než optimistická.

Průmyslová produkce v srpnu meziročně vzrostla reálně o 5,8 %. Po očištění o sezonní vlivy činí nárůst v porovnání s předchozím měsícem dokonce 14,3 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 4,9 %. Na úspěších se nejvíce podílela energetika (růst o 14,1 %), ale o více než 5 procent rostla třeba i výroba motorových vozidel, jeden z klíčových segmentů české ekonomiky. Českým firmám rostou tržby, mohou si dovolit investovat do rozšiřování výroby, nabírají nové zaměstnance a co mě asi nejvíce těší – také je lépe platí. Počet zaměstnanců v podnicích s padesáti a více zaměstnanci v průmyslu se v srpnu 2017 meziročně zvýšil o 1,9 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v srpnu 2017 meziročně vzrostla o 7,5 % a činila 30 640 korun.

Pozitivní je, že se po letech stagnace podařilo oživit i stavební výrobu. V srpnu 2017 reálně meziročně vzrostla o 1,9 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 4,7 % více stavebních povolení a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 40,3 %. Rovněž tento příznivý vývoj se promítá do příjmů zaměstnanců. Průměrná měsíční mzda ve stavebnictví meziročně vzrostla o 5,0 % a činila 34 129 Kč.

Růst mezd nepochybně pozitivně ovlivnil i tlak naší vlády jak na růst minimální mzdy, tak růst platů státních zaměstnanců, který zvyšuje tlak na výši mezd na trhu práce. Údaj o nárůstu nových zakázek o téměř pět procent ve vybraných odvětvích dává důvody předpokládat, že česká ekonomika poroste i dál, a že tudíž dál mohou růst i příjmy zaměstnanců.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama