Mgr. Jaroslav Borka

  • KSČM
  • Karlovarský kraj
  • veřejná správa
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.10.2017 21:26:08

Lithium není součástí předvolební kampaně KSČM

Lithium není součástí předvolební kampaně KSČM

KSČM dlouhodobě upozorňovala na problematiku využití lithia. Mlčela vláda, mlčela odborná veřejnost. Nemlčeli a nebyli neteční občané. Jim patří moje poděkování.

 

KSČM je v posledních dnech napadána, že si z nevyjasněné situace ohledně těžby lithia udělala předvolební kampaň. Tato kauza bohužel pouze odhaluje nedokonalost našich zákonů a absolutní rezignaci všech předchozích vlád na aktivní státní surovinovou politiku.

Není pravda, že KSČM „zařadila“ do předvolební kampaně problematiku těžby a následného zpracování lithia až po podpisu Memoranda o porozumění se společností European Metals Holdings. Už při projednávání novely Horního zákona v roce 2015 jsme upozorňovali na chybné formulace. Pozměňovací návrh naší poslankyně Hany Aulické Jírovcové týkající se §33j odst. 1, který hovoří o dílčím základu úhrad vydobytých nerostů a definuje čistou těžbu suroviny, nebyl přijat. Dvakrát jsem interpeloval premiéra Bohuslava Sobotku, poprvé 17. 1. 2017. Chtěl jsem vědět, jak chce stát zajistit, aby se lithium vytěžené soukromými firmami zpracovávalo v ČR a tázal jsem se, zda by jej nemohl těžit státní podnik Diamo, který by byl garantem toho, že surovina bude nejen těžena, ale i zpracovávána u nás. Premiér mi odpověděl, že je to ke zvážení a vše prověří Ministerstvo průmyslu a obchodu. Již tehdy ale bylo z dnes již známých důvodů jasné, že Diamo těžit nebude. Ve druhé interpelaci 6. září mne zajímalo totéž. Dozvěděl jsem se, že není dokončena studie proveditelnosti, Diamo připravuje materiál pro vládu, jehož obsahem je i posílení role státu v oblasti využívání ložisek strategických surovin včetně lithia. A proto se ptám: proč takto důležitý dokument a příslušný právní rámec nemá náš stát už dávno? První povolení ke geologickému průzkumu získala společnost Geomet už v roce 2010 a my až teď, po sedmi letech zjišťujeme, jak jsou naše zákony pro naši zemi nevýhodné. Místo toho, abychom se snažili vše co nejrychleji napravit, padají neuvážené výroky a zbytečná obviňování. KSČM žádnou „lithiovou předvolební kampaň“ nerozpoutala. Odstartovala ji ČSSD neuváženým a nevhodně načasovaným podpisem sporného Memoranda o porozumění.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama