Ing. Pavel Kováčik

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.10.2017 21:52:00

Všelijaké zlobné útoky jsou neodůvodněné

Všelijaké zlobné útoky jsou neodůvodněné

Projev na 61. Mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny dne 16. října 2017, věnované memorandu o lithiu, které podepsal s australskou firmou European Metals Holdings (EMH) ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD)

 Kolegyně a kolegové,

snad jen několik málo reakcí předkladatele tohoto bodu nebo zástupce předkladatele, abych si neosoboval větší význam, na probíhající - nevím jak tomu říct, rozprava to není, nebyla ještě ani otevřena, nebyl ještě schválen ani program, dokonce ještě nebylo o programu schvalováno, a už se tady obsahově jede naplno. Rád bych především okomentoval situaci, která tady nastala, kdy jsme opakovaně obviňováni, a teď říkám my jako klub Komunistické strany Čech a Moravy, z nějakého snad účelového spojenectví s nějakými přísliby do budoucna s hnutím ANO. Já znovu už asi po 87. opakuji, že děkuji všem kolegyním a kolegům, kteří se v této věci připojili svými podpisy k iniciativě poslaneckého klubu KSČM. Pro ty, kteří tomu ještě pořád nerozumí úplně, připomínám, že existuje jakési pořadí, byť nesoutěžíme, že jsme to zvedli my jako komunisté, přidal se subjekt Tomia Okamury a následně se přidal subjekt pana Andreje Babiše. Tolik jenom pro pořádek.

A tak jsou neodůvodněné všelijaké ty zlobné útoky těch, kteří až dosud spolu zuby nehty drželi moc, vládní moc navzdory tomu, že my už začátkem tohoto roku jsme konstatovali, jak se ukazuje čím dál tím více oprávněně, že dosavadní vládní koalice je vyčerpaná, že už nepřináší nic nového, jenom vzájemné spory, a proto stojí za to skončit tento marasmus a zařídit, aby se volilo už v červnu. Bývalo by to bylo. Možná by bylo tím vyřešeno i toto lithium, že by přišla jiná vláda, která by k tomu přistupovala zodpovědněji. A protože slyšíme vzájemné útoky - čím větší význam toho funkcionáře ve straně a ve vládě, tím větší zločinec v očích té druhé vládní strany, a tak se tedy ptám kolegů ze sociální demokracie a z hnutí ANO, protože o ty dvě strany jde, proč jste tedy spolu v té vládě tak dlouho byli, proč jste tedy spolu v té vládě tak dlouho byli, proč jste tedy zuby nehty tu vládu tak dlouho drželi? To jste nevěděli vzájemně o sobě, jací jste, když to tady sázíte jak housky na krámě? Čím větší funkcionář, tím větší loupežník.

Pan kolega Babiš zde přesvědčuje opakovaně, aby to nebylo jenom, jak nás obvinil pan ministr Havlíček, že jdeme výhradně do sociální demokracie, zde přesvědčuje opakovaně urbi et orbi vzkazuje, městu a světu vzkazuje, že on již v červnu se kauzou lithium začal zcela vážně zabývat. Ano, svědčím, že tomu tak skutečně bylo, ale také musím dodat, že kolegyně a kolegové z mého poslaneckého klubu, tedy z klubu KSČM již v lednu a v únoru interpelovali tuto vládu, jednotlivé ministry, předsedu vlády ve věci kauzy lithium a, promiňte, bylo to jako, když hrách na zeď házíte nebo možná sviním perly házíte! Aby se pak někdo mohl kasat tím, kdy přišel s tou onou kauzou ještě dřív než ten druhý. Jsem přesvědčen o tom, že jestliže někdo zpochybňoval dosud otázku významu interpelací, tak teď se ukazuje, že i ti interpelovaní by je měli brát vážně, protože kdyby tehdy si dali tu práci a odpovídali na otázky komunistických poslanců a poslankyň, zejména těch z Ústeckého a Karlovarského kraje, kterých se tedy ta kauza týká nejvíc, mohli jsme dneska třeba si vést v klidu předvolební kampaň někde jinde a nemuseli se tady učítat o to, kdo s jakým účelem tuhle schůzi svolal.

Prohlašuji, že právě proto, že probíhaly tyto interpelace již dávno, již začátkem tohoto roku, následně potom seminář a následně potom další interpelace, že není naší vinou, že tady teď sedíte, ale vinou těch, kteří bůhvíjak našli tu odvahu již kdysi dávno k tomu prvotnímu povolení k tomu průzkumu, pak našli tu odvahu je obnovit, pak našli odvahu dva týdny před volbami podepsat nějaké memorandum, které nic neznamená na jednu stranu, ale na druhou stranu je zásadním průlomem. Tak si vyberte, co vlastně to memorandum znamená.

Ponechám stranou to, že není možné zde v této debatě zatím uplatňovat faktické poznámky. A reagovat teď na účelový výklad pana ministra Zaorálka, účelový výklad mého projevu je zpožděné a myslím si, že si každý udělal obrázek ze stenozáznamu, co jsem tady skutečně říkal, a co potom pan ministr Zaorálek tady interpretoval.

Co vlastně tou nulitou myslím? To tady přece také běželo několikrát a opakovaně. A jestliže tedy je tady několik návrhů na usnesení v této záležitosti, zopakuji - my navrhujeme, aby memorandum vzhledem k neurčitosti předmětu bylo prohlášeno za nulitní, čili neplatné od samého počátku, a také vzhledem k tomu, že je podepisovala neoprávněná osoba za protistranu, že žádáme po vládě, aby okamžitě začala pracovat na zákonu, kterým se řeší, že těžba a zpracování lithia, rubidia a wolframu, případně dalších rud a surovin smí být jen v majetku státu, nakládat s ním mohou jen podniky, které stát vlastní nebo vlastní samosprávné obce a kraje. Jde o majetek nezbytný k zabezpečení potřeb celé společnosti, rozvoje národního hospodářství a je ve veřejném zájmu. A také aby navrhla nový zákon o konečném uživateli výhod. To je to, o čem tady mluvil třeba i pan kolega Kalousek, resp. zástupci zprava, kupodivu se v tomto téměř shodujeme, a to pro případy, kdy strategické a jiné suroviny budou zpracovávat soukromé právnické osoby.

Jsem přesvědčen, že pokud neprojdou tato zásadní usnesení nebo tyto zásadní body usnesení, že bych tady mohl teďka předběžně a v podrobné rozpravě ještě znovu načíst další návrh usnesení, který pro mne alespoň vyplynul z dosavadního vývoje rozpravy, a to následující návrh: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky prohlašuje, že memorandum podepsané ministrem Havlíčkem se společností European Metals Holdings není pro Českou republiku právně závazné a odvolání se na Dohody o podpoře a vzájemné ochraně investic mezi Českou republikou a Austrálií, podepsané v Cambeře 30. září 1993, a další mezinárodně uznávané smlouvy o ochraně investic, které je v memorandu uvedeno, se právní závaznosti memoranda pro Českou republiku v případných arbitrážních sporech netýká.

To je návrh usnesení, který podle mého soudu jasně ukáže, kdo na které straně stojí. A myslím si a žádám, aby bylo i o tomto návrhu hlasováno samostatně.

Znovu říkám, KSČM v této kauze není spřažena s nikým, ani se sociální demokracií a prvním ministrem Sobotkou, Havlíčkem, ani s hnutím ANO a Andrejem Babišem, ani s panem Kalouskem až na výjimky si nerozumíme programově, ani s kýmkoliv jiným. My jsme spřaženi snad pouze a výhradně s občany České republiky, alespoň s těmi občany, kteří nám teď v těchto chvílích také vyslovují v našem snažení podporu. Tato schůze by se konala tak jako tak. Jsem rád spolu s poslaneckým klubem KSČM, že můžeme být přece jenom tím hráčem, který tak trošku rozbíjí ten mýtus, že tady jsou dvě strany, které se mají o co prát. Jsme tady jako Komunistická strana Čech a Moravy a její poslanecký klub, který inicioval tuto schůzi, děkuje všem, kdo se k té iniciativě vzhledem k závažnosti toho problému, ne vzhledem k tomu, že je před volbami, ne vzhledem k tomu, že to navrhují právě komunisté, připojili.

Děkuji zatím za pozornost

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama