Občané městu, město občanům

"OMMO.... ejhle, člověk!"
  • OMMO
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.10.2017 19:18:24

H. Svobodová (OMMO): Nad výsledky voleb do Poslanecké sněmovny P ČR, 2017

H. Svobodová (OMMO): Nad výsledky voleb do Poslanecké sněmovny P ČR, 2017

Propad ČSSD je o to děsivější, že voliči na "balíky peněz" valící se jim v ústrety se jakoby minuly účinkem, a voliči si nakonec vybrali policejně obviněného A. Babiše.

 

dá se říci, že karty jsou v tuto chvíli rozdány. Nejde jen o výsledky, resp. čísla, které obdržely jednotlivé subjekty. Před vítězem voleb ANO 2011 stojí nelehký úkol o sestavení vlády. Zatím se přílišná vstřícnost dalších v pořadí subjektů, které se dostaly do sněmovny, nejeví. A před ANO je úkol více než Sysifův: přesvědčit aspoň některé, že kromě "bla, bla, bla" je ve hře i něco více. 

Propad ČSSD je o to děsivější, že voliči na "balíky peněz" valící se jim v ústrety se jakoby minuly účinkem, a voliči si nakonec vybrali policejně obviněného A. Babiše. Jeho po r. 1989 úspěch je prostě nadchnul do té míry, že veškerý sociální účinek odhodili v dál a vizí se pro ně stala "komerce všehoschopného velkopodnikatele", jehož zvolení fakticky legitimizovalo polistopadový vývoj u nás. Tedy včetně privatizace se všemi jejími negativy, včetně trestné činnosti. Voličovo uvažování tak podlehlo účinkům komerce a "koblihovému efektu". Zda volič domyslel důsledky své volby? No, nemusel. Svoboda a odpovědnost nemusejí nutně kráčet ruku v ruce. A nekráčejí. Pořád se přeci někdo směje nakonec... Kdo se bude smát nakonec v takto rozdaných kartách po těchto volbách, zatím zůstává nezodpovězeno. 

Tradiční koncept dělení "levice-pravice" však - zdá se - pohřbila sama levice. KSČM by stálo za to popřát do dalších let hodně zdaru, protože takový výsledek po 28-leté vládě kapitalismu ještě neudělala. A kdo za to může, že? Voliči jí vystavili takový účet, že někteří z jejích mluvčích z toho mají "hlavu v pejru". Prostě se do té sněmovny nedostali a co teď... No, v Praze např. pro KSČM není blaze. Ta Praha je fakt divná! 

Ale nebuďme škarohlídi. Než však ale vidět "Jánošíkovskou symboliku" v SPD, to raději hledat zdroje a perspektivy v pirátském počínání. Politická i mentální mapa v ČR se poněkud rozhýbala. Problém co dál však začíná někde tam, kde se zjednodušeně řeklo: voliči ty programy stejně nečtou. Odtud je pak k populismu nejhrubšího zrna už jen kousek. Nejen politické elity mají problémy s vizemi, také voliči. Nevědí totiž, cože to taková vize vlastně je a "kolik to stojí". Jenže všechno se opravdu koupit nedá. A vize o dalším směřování naší společnosti se zatím omezily na vylepšeném obalu o "bla, bla, bla". 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama