Mgr. Petr Trombik

Bezpečnostní expert
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.10.2017 14:25:50

Vesele i vážně o volbách a voličích

Vesele i vážně o volbách a voličích

Zamyšlení nad povolebními výroky a výkony našich politiků

Bývalý předseda senátu a české vlády v době federace Petr Pithart zhodnotil výsledek voleb, moudrým konstatováním, že Praha a zbytek republiky jsou dva úplně odlišné světy. Má nepochybně pravdu. Je to zkušený politolog a politik. Sice s označením skoro 90% obyvatel České republiky za zbytek republiky to trochu přehnal, ale co lze očekávat od zkušeného pražského politika a politologa.

Dlužno dodat, že politické zkušenosti mají Pithartové jaksi v genech. Tatínek Vilém připravoval vítězný únor, synek Petr vítězný listopad. Tatínek Vilém si poúnorového budování socialismu užil, synek Petr toho polistopadového budování demokracie též.

Pan Pithart je rovněž architekt Československého dvojdomku, který bohudíky, spadl dřív, než ho začal budovat. Teď je obdivovatelem bruselského paneláku EU, v němž žijeme. A který by Václav Havel označil nejspíš za králíkárnu. Měl by pravdu, ale v králíkárnách žijí králíci, mohl by dodat. Ti bruselští králíci totiž dupou, že se v Praze ve Strakovce ozývá, od rána do večera.

Zastupitelka za Prahu 8 a mladá vycházející hvězda ODS Vladimíra Ludková charakterizovala voliče ANO a SPD, jako staré a nevzdělané lidi, kteří se musí živit rukama.

Můžeme se ptát, kolik z pražských voličů ODS, TOP 09, Lidovců a Pirátů by se dokázalo uživit rukama. A zeptat se jich, kdo je těma rukama živí. Že by voliči ANO a SPD? Spíše je živí v Praze neziskovky, média a další úřady, kde vznikají "hodnoty". Třeba ty evropské, z evropských fondů.

Zkušená matadorka ODS, Miroslava Němcová, nám k výsledkům voleb řekla, že je smutná. Nevím koho zajímá, že je tato politička smutná, osobně si však myslím, že smutek jí sluší. Je smutná z Václava Klause juniora nebo z voličů? Z výsledku voleb pro ODS je šťastná, neb si prý pilnou prací v opozici přilepšili, pár procent. To, že je dobrý výsledek opoziční strany? Byly časy, kdy měli tolik pražských voličů, jako má nyní ANO.

Je to asi stejně úspěšné, jako když ve filmu "Marečku, podejte mi pero" utěšují příbuzní a přátelé hlavního hrdinu filmu, že už to, chválabohu není pětka, ale čtyři minus. Jste na dobré cestě, profesore Fialo!

Takže kdo jsou vlastně voliči těch správných a jediných demokratických stran, tzn. ODS, Sociální demokracie, Lidovců, TOP 09 a Pirátů? Zřejmě to jsou lidé blízcí srdci Petra Pitharta a Miroslavy Němcové. Když už o voličích SPD a ANO víme své.

Určitě to nejsou starší nevzdělaní manuálně pracující hlupáci z venkova, za které se i páter Halík před světem stydí, že se chovají tak jak se chovají a ne jako doktoři teologie?

A co voliči, kteří se identifikují s Dominikem Ferim, aspoň podle preferencí, který si vzdělání zrovna doplňuje, protože ještě žádné nemá, ale rukama se neživí a doufá, že se jimi živit nadosmrti nebude, protože si bude bendit doživotně v parlamentu. Spoustu volebních období má před sebou, multikulti vzhled k tomu má a k tomu je ještě nejmladším poslancem. Doufejme, že si vzdělaní doplní i za usilovného poslancováni. Jako kdysi Marek Benda.

Pak jsou to fandové pana Schwarzenberga, který to se vzděláním sice moc nepřeháněl, ale má Gothajský almanach v hlavě i v krvi. Neplést Gothajský almanach s gothajským salámem, prosím!

A vůbec, Rusů se bojte, znělo volební heslo Miroslava Kalouska. Bojoval proti nim už předek Jeho Jasnosti. Proti Turkům sice bojovali zase jiní jeho předkové, ale proti těm Rusům to bylo za Napoleona naposled, co vůbec bojovali. Tož když už pan Kalousek nevybojoval Jeho Jasnosti Hrad, tak aspoň to heslo zní slibně. Hurá na Rusa. Jen aby Rus zase nenapojil koně z Vltavy, což je jistě jeho záměrem.

O voličích lidovců, po propadu jejich hvězdy, Daniela Hermana, těžko mluvit i když nějací určitě jsou. A díky Prague Pride, v jehož čele bude snad i jejich postupující kandidát, nyní už novopečený poslanec, určitě přibydou. Aspoň to naznačuje.

Piráti také nejsou lidé, kteří by pracovali nebo se chystali pracovat rukama, ale aspoň jsou tito anarchisté mladí a vzdělaní. Uvidíme, jak dlouho jim přízeň voličů vydrží. V Německu dlouho nevydržela a my jsme za Němci vždy pozadu. To jsou pravděpodobně reprezentanti mládí zmíněných Viléma i Petra, pokud si na své mládí Petr Pithart vzpomene.

A sociální demokracie? Ta je vybydlená jak barák v sociálně vyloučené lokalitě. V Praze i celostátně. Raději se moc neozývají.

Pokud jde o ANO: nedivte se, pane Babiši, desetiprocentnímu rozdílu vzhledem ke "zbytku republiky". Vaše parta toho v Praze moc nedokázala. Leda by toho pandu snad už paní primátorka z Číny dovezla.

Pro 30 % voličů celostátně bráno, je plnění programu ANO přitažlivé, určitě třeba schválením zákazu kouření, protože se preventivně vyhneme rakovině plic. EET je přitažlivé téma i pro ostatní partaje, tak se mu věnovat nebudu. Ať si ohřívají svou polívčičku jiní.

Migranty tady žádné nemáme, praví Babiš, tak proč jimi Tomio Okamura stále straší?. Je nutné voliče strašit jinými hrozbami. Také pravda. Ale já snad nemám ještě rakovinu plic, tak proč bych měl přestat kouřit nebo musel kouřit před hospodou?

Že by Okamura trpěl stejnou předběžnou opatrností jako doktoři medicíny v případě rakoviny? Uvidíme brzo. Pokud se toho, díky nekuřáctví, dožijeme. A díky tomu, že nás Karel Schwarzenberg ochrání před Rusem.

 


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama