Mgr. Miroslav Kavij

  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.10.2017 21:15:05

Kdy získá levice ztracené voliče?

Kdy získá levice ztracené voliče?

Poslední parlamentní volby skončily pro současné „rádobylevicové“ strany KSČM a ČSSD výpraskem.

 

      Volební propad je katapultoval zpět na počátek budování obnoveného kapitalismu v Československu po roce 1989 a pro obě strany bude do budoucna znamenat finanční potíže.   Zcela vetší a v jiných dimenzích pro ČSSD, jejíž  dluhy  i díky nerozvážným předchozím krokům nabyly rozměrů v řádech mnoha set  milionů Kč.

        Také sebereflexe  za volební výsledek a současnou krizi stran je kupodivu podobná.  Stranické sjezdy na kterých má dojít ke zvolení nového vedení se budou konat až v dubnu, což vzhledem k podzimnímu termínu komunálních voleb není zrovna ideální.

      Zatímco u neúspěšných  pravicových a „nečitelných“ stran- SZ, TOP 09, KDU-ČSL, SPO - jejich  lídři  vyvodili osobní odpovědnost, tak  za volebním  neúspěchem ČSSD a KSČM stojí více faktorů, které je třeba v klidu vyhodnotit a pojmenovat.

  Nezbývá než doufat, že na základě pravdivého pojmenování věcí  dojde k naplňování  skutečné levicové politiky a získání voličů, kteří k volbám pravidelně nechodí a poprvé po více než dvaceti letech je k volebním schránkám  přivedly lídři stran Okamura a Bartoš.

      Je zbytečné se vymlouvat na současnou ekonomickou prosperitu  země a  tvrzení, že bývalí voliči těchto stran proto přešli  k pravici či k populistickým stranám.

   Důležitější je správně pojmenovat realitu dnešní společnosti. Nenajdeme  mnoho oblastí o kterých  můžeme říci, že současný stav je lepší než před rokem 1989, v době socialismu. Přeplněné obchody, ani výběr z několika desítek toaletních papírů není tím nejlepším kritériem.

     Pyšníme se  nízkou nezaměstnaností, byť  guru popřevratového období Václav Havel nás ujišťoval, že tento základní jev kapitalistické společnosti nepoznáme. Otřesnou skutečností zůstává, že v době 21. století bereme bezdomovce jako normální stav společnosti. Stejně jako exekuce, které jsou strašákem pro všechny věkové skupiny občanů a z hlediska jejich počtů se v Evropě řadíme k těm „nejúspěšnějším“ státům.

   Ze stejného soudku jsou žebrácké mzdy značné části pracujících, díky kterým mladé rodiny v případě pořízení hypotéky na koupi vlastního bydlení berou na sebe „oprátku“ až do důchodového věku.  O situaci osamělých seniorů, kterým po zaplacení nájmu za bydlení zůstane pár stovek měsíčně či tisícovka je zbytečné hovořit.

  Podfinancované resorty zdravotnictví, školství, dopravy, zadlužení státu stejně jako domácností jsou dalším hřebíčkem do rakve kapitalistického systému.

 Začíná se rýsovat jednobarevná vláda Andreje Babiše, která při získání důvěry poslanecké sněmovny muset přestat s blábolením a začít makat. Přesně v duchu jeho hesel od roku 2013, které na jeho voliče zapůsobily.

   Naplnit alespoň většinu slibů bude však nejen těžké, ale téměř nemožné. Na jejich neuskutečnění by si měli vzpomenout skupiny voličů, na které bylo pamatováno nejméně a které pomoc státu potřebují nejvíce. Senioři a mladé rodiny s dětmi.

 Povinností levicových stran, které letos zcela propadly, je získat „ztracené“ voliče zpátky.

Podaří se jim to za předpokladu návratu k provádění levicové politiky.  K jejím pilířům patří především oblast  sociální a zdravotnictví.

     Vyslyší – li přání občanů v podobě přijetí referenda o vystoupení z EÚ, kterého se vládní ČSSD po 4 roky bála, za což byla potrestána ztrátou značné částí svých voličů.

A samozřejmě pokud nejen správně pojmenuje nebezpečí islamizace Evropy a našeho státu, ale především se postarat o bezpečnost našich občanů.

     KSČM se musí navíc umět vypořádat s antikomunismem, působící na voliče vždy v nové podobě hlavně v předvolebním období.   Nejlepší cestou jak jej částečně eliminovat je důrazně se vymezovat proti zločinnostem kapitalismu a profilovat se jako jediná, skutečná protisystémová strana, jejímž cílem je socialismus !

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama