ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.10.2017 9:06:00

Z nových modelů vzdělávání mohou těžit všechny generace

Z nových modelů vzdělávání mohou těžit všechny generace

Gymnázium Evolution Jižní Město přivítalo ministra financí Ivana Pilného.

 Školu, která si zakládá na interaktivní výuce a využívání IT aplikací, navštívil v rámci projektu digitálního vzdělávání. Nové výukové modely mohou být podle Pilného vhodné i pro seniory.

Konec října patřil na Gymnáziu Evolution Jižní Město návštěvě ministra financí Ivana Pilného (ANO) a poslankyně Martiny Berdychové (ANO). Přivedl je sem zájem o zkušenosti vedení školy s digitálním vzděláváním, kterému se společně věnují: „S paní kolegyní Berdychovou jsme se rozhodli, že na ministerstvu leží už příliš dlouho papíry popisující strategii digitálního vzdělávání. To pro mě znamená především personalizaci, tedy možnost učit se kdykoliv a kdekoliv, a také škálovatelnost. Jsou totiž lidé, kteří něco doopravdy umí a dokonce o tom umí i mluvit, jenže stojí před dvaceti, padesáti posluchači. Snažíme se proto, aby vznikaly nové obsahy, nové modely vzdělávání a schopných lidí v této oblasti bylo co nejvíc. Když se má měnit vzdělávací systém, je to jako když točíte tankerem – skutečnou změnu lze očekávat v horizontu pěti až šesti let. Jenže my potřebujeme lidi vzdělávat pořád. A není to jen o učitelích nebo studentech, je to třeba i o seniorech, protože vzdělávání je celoživotní záležitost. Pilotní projekt jsme ve spolupráci s univerzitami a několika ministerstvy spustili v Hradci Králové a budeme se snažit tuto agendu dál posouvat,“ uvedl Pilný.

Právě na jihoměstském Gymnáziu Evolution jsou již možnosti digitálního vzdělávání úspěšně využívány ke zkvalitnění výuky. Spolupracují zde totiž s úspěšným českým startupem Corinth, který se zabývá vývojem interaktivních 3D výukových pomůcek - se vzdělávací aplikací Corinth Classroom firma prorazila do více než stovky zemí světa. V čem je vlastně tak unikátní?

Podle Luďka Altmanna, obchodního ředitele společnosti pro střední a východní Evropu, “Corinth pomáhá tam, kde představivost nestačí: těžko představitelné věci vizualizuje. Studentům jsou pak učitelé schopní látku vysvětlit jednodušeji, a to například pomocí 3D modelů, hlubokých zoomů, animací nebo vysokorychlostních kamer. Nejmodernější technologické prvky 21. století tak přenášíme přímo do výuky a na dnešní mladou generaci promlouváme jejím jazykem – počítačovou grafikou. Vzdělávací aplikace Corinth je verifikována Univerzitou Karlovou a v současné době nabízí několik knihoven: od biologie člověka, zvířat i rostlin přes paleontologii, geologii, chemii, fyziku, astronomii, geometrii nebo kulturu.“

Přínos aplikace ocenil i Pilný, který měl možnost zhodnotit její fungování „v akci“ při ukázkové hodině biologie: „Jsem rád, že jsem viděl jeden ze systémů, které digitální vzdělávání umožňuje, ve vysoké kvalitě. Jeho benefity jsou patrné především z nadšení studentů i učitelů, kteří ho provozují. Je to pro nás velká inspirace a pro mě hlavně povzbuzení, abych ve svém úsilí pokračoval,“ dodal.

Netradiční výukové hodiny se zúčastnil také radní MČ Praha 11 Jan Říčař (ANO), který Pilného nadšení pro koncepci digitálního vzdělávání a převedení jednotlivých modelů do praxe sdílí beze zbytku: „Velmi mě těší, že se takhle prestižní gymnázium nachází právě na území Prahy 11. Po tom, co jsem viděl, jak zajímavou výuku pro děti zapojení vzdělávacích aplikací představuje, doufám, že se ho brzy dočká co nejvíce dalších škol – samozřejmě nejen v Praze, ale po celé republice,“ uzavřel s úsměvem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama