Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.10.2017 7:37:00

Jakou perspektivu má menšinová vláda?

Jakou perspektivu má menšinová vláda?

Chtělo by se obrazně říci, že má perspektivu do švestek. Po týdnu od voleb nemohl A. Babiš očekávat, že se mu podaří sestavit vládu. To v situaci, která připomíná Sněhurku a osm (ne sedm) trpaslíků, musel očekávat.

 Některé strany se probírají z šoku, jiné se zalekly odpovědnosti. Třetí jsou miniaturní. A další zase nejsou připraveny převzít politickou odpovědnost. Chce to pár týdnů trpělivosti.

Jako prostředek nátlaku takové sdělení politickým stranám může být dobré. Aby si uvědomili, že je možné také něco jiného nežli licitace. Ale A. Babiš koaliční vládu také potřebuje. Byť má v zádech prezidenta republiky. Ale, upřímně, prezident republiky bude Babišovi krýt záda do své volby, která proběhne v lednu. Pak už se vztahy obou politiků začnou rozvolňovat. M. Zeman a lidé kolem něho budou mít vždy jiné zájmy nežli A. Babiš. To je zřejmé. M. Zeman bude chtít nepochybně sestavit vládu pod vedením A. Babiše do Vánoc.

A to je rozumný časový rámec, ve kterém může dojít k dojednání koaliční vlády. V zásadě, jak ukazuje první kolo, tedy spíše předběžné kolo jednání o vládě, jsou dvě možnosti koaličního uspořádání: buď koalice dvou, tedy hnutí ANO a ODS, anebo koalice tří, tedy hnutí ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Je také možná dílčí varianta, to znamená hnutí ANO a sociální demokraté v minoritní vládě podpořené komunisty.

Zatím však všichni aktéři, kteří by mohli vstoupit hry, tvrdí, že zájem o vládní spolupráci s hnutím ANO nemají. ODS si nepochybně bude klást podmínky v podobně obsazení silových ministerstev, aby měla záruku, že A. Babiš nezmonopolizuje své postavení na politické scéně a politicky ODS nezničí.

Sociální demokracie musí mít zájem podobný. Být v opozici pro tuto stranu není právě komfortní. Protože v opozici budou nejméně dvě strany mnohem hlučnější a voličsky atraktivnější nežli je zmenšený klub ČSSD. Tak málo poslanců měla ČSSD naposled po volbách v roce 1992 (tehdy to bylo 16 poslanců ČNR). Stát se tak lídrem opozice mezi osmi trpaslíky by nebyl právě snadný úkol. A lidovci, kteří prošli úskalím celostátní konference a logicky potvrdili svého šéfa P. Bělobrádka, by jistě vládní účast rádi brali. Pomohla by jim zapomenout a prakticky by vyrušila volební neúspěch. Zkrátka chce to více trpělivosti ode všech.

Babiš má jednu jistotu. Ví, že pokud neuspěje v prvním kole, prezident mu svěří i možnost sestavovat vládu podruhé. A bude-li zvolen reprezentant hnutí ANO předsedou sněmovny, má A. Babiš vlastně tři pokusy. A to je pro šéfa politické strany nebývalý komfort. Může si tak dovolit první pokus promrhat a ještě před Vánoci nechat hlasovat o důvěře vládě s tím, že jeho vláda bez důvěry pak může zemi v klidu provést prezidentskou volbou. A teprve poté dojde k jeho druhému jmenování a proces sestavení vlády půjde už naostro.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama