ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.11.2017 16:13:23

O prezidentském kandidátovi se klidně dohádejme. Ale alespoň je z koho vybírat

O prezidentském kandidátovi se klidně dohádejme. Ale alespoň je z koho vybírat

Senátor Ivo Valenta ke kandidatuře Mirka Topolánka na prezidenta

Už v lednu nás čeká historicky druhá přímá volba prezidenta České republiky. A jsem přesvědčen o tom, že bude minimálně stejně zajímavá, jako ta v roce 2013. Velkou zásluhou na tom bude mít podle mého soudu fakt, že se do boje o Pražský hrad zapojil také bývalý premiér, Mirek Topolánek. Prezidentské volby tím totiž rázem dostávají zase trochu jiný náboj a obsah.

Já i má rodina dlouhodobě podporujeme pravici v České republice, a proto jsem také podpořil kandidaturu Mirka Topolánka na prezidenta. Obzvláště v okamžiku, kdy od kandidatury odstoupil kolega, senátor Jaroslav Kubera. Jsem totiž rád, že pravicový a konzervativní volič má konečně vážného a zkušeného kandidáta na pozici hlavy státu.

Navíc je jasné, že Mirek Topolánek v rámci prezidentské volby nastolí jasná a nepřehlédnutelná témata. Nebude mužem bez názoru nebo silného postoje. Nebude mužem bez minulosti, nebude nečitelnou figurkou, s jeho názory se nebudeme seznamovat až za pochodu. Naopak bude hlasitým zastáncem pravicových názorů i jasně vymezených postojů v rámci proevropské orientace naší země. A hlavně bude kandidátem, jehož kroky budou předvídatelné pro většinu pravicových voličů.

A právě proto, že jako každý z nás, má i Mirek Topolánek svou minulost, je zřejmé, že mu bude právě tato minulost předhazována. A je nám asi všem jasné, že půjde o hodně důsledné praní špinavého prádla. Obzvláště v okamžiku, kdy kandidatura Mirka Topolánka může zásadním způsobem narušit „předpokládaný“ vývoj prezidentské volby, který mnozí kritici nazývají mocenským paktem. Ale řekněme si upřímně, který kandidát není kontroverzní? A který nemá minulost?

Navíc je určitě dobře, že jednotliví kandidáti budou vzbuzovat emoce a že prezidentská volba bude pod palbou bouřlivé veřejné diskuse.  Alespoň si voliči budou moci skutečně vybrat podle svého vlastního přesvědčení. A demokraticky vyhraje ten kandidát, který získá většinu hlasů. Jestli to bude Miloš Zeman, Mirek Topolánek nebo kterýkoliv z dalších kandidátů, to mají naštěstí stále v rukou jen a pouze voliči. A pokud kterýkoliv z kandidátů rozbourá představu o tom, že je vše již předem rozhodnuto a domluveno, tak je jeho kandidatura vítaným přínosem pro demokracii v naší zemi.

Určitě ne všichni se mnou budou souhlasit. A možná dokonce některé i naštvu. Ale pro mne je cennější otevřít férovou diskusi a neschovávat se. Prezidentská volba je totiž velmi důležitým krokem k dalšímu směřování naší země.

Ivo Valenta
slovácký senátor


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama