MUDr. Olga Sehnalová, MBA

  • Zlínský kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.11.2017 6:37:00

Estonské dny v Kroměříži zahájila tradiční úvodní beseda

Estonské dny v Kroměříži zahájila tradiční úvodní beseda

Jak zní estonština, jaké jsou hlavní estonské přírodní zajímavosti či jak chutná tradiční estonské jídlo, to vše a mnohem víc dnes zjistili návštěvníci slavnostního zahájení Estonských dnů v Kroměříži.

 Svým proslovem uvedla již patnácté „Evropské dny” poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová i velvyslanec Estonska v ČR Sten Schwede, pod jehož záštitou se konají.

Pozvání na tradiční úvodní besedu do Kroměříže tentokrát přijala zakladatelka Česko-estonského klubu, překladatelka a vyučující na Univerzitě Karlově Iivi Zájedová s geografem a průvodcem po Baltských státech Josef Miškovský. Besedu, ve které přiblížili zvláštnosti estonské kultury, moderovala redaktorka Českého rozhlasu Plus Daniela Vrbová. Představili například to, jak funguje tallinská městská veřejná doprava, která je pro místní obyvatele zdarma, nebo to, jaký je vztah Estonců k euru, ale odpovídali i na četné dotazy z více než stopadesátihlavého publika.

Do besedy s publikem se zapojil i pan velvyslanec, který v Kroměříži strávil celý den. Na radnici se setkal se starostou Jaroslavem Němcem, s nímž mimo jiné diskutovali i možnosti digitalizace státní správy a služeb ve městě, a prohlédl si i Květnou zahradu.

Návštěvníci slavnostního zahájení Estonských dnů si mohli ve foyer Domu kultury prohlédnout také výstavu nejlepších fotografií ze soutěže, v níž Estonci zachycovali krásy své vlasti. Soutěže se účastnilo více než 360 autorů a 2170 snímků, vítězné fotografie jsou dnes součástí sbírek Estonského národního muzea.

Pondělní slavnostní zahájení završila ochutnávka estonských národních jídel, jejichž nabídku připravila Restaurace a kavárna Scéna. Hosté mohli ochutnat například tradiční zelnou polévku, všechna jídla budou také po celý týden na jídelníčku poledního menu restaurace Scény. Estonské dny potrvají až do pátku, zítra bude program v Knihovně Kroměřížska věnovaný dětem a cestovatelům.

Podrobnosti o plánovaných akcích naleznete ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama