Ing. Miloslava Vostrá

  • KSČM
  • Braškov
  • zastupitelka obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.11.2017 9:39:00

Příroda si s námi pohrává

Příroda si s námi pohrává

Podzim, který je neobvykle chladný a počasí proměnlivé, si s námi opět pohrává. Jarní mrazíky, následně sucho a horko i poslední vichřice nepomohly k dobré úrodě.

Studený podzim přinesl podle meteorologů o téměř 45 procent méně slunečního svitu, než je obvyklé a způsobil tak další potíže. Pozdní rajčata a papriky nedozrály, ovocnáři udávají, že jablka a hrušky nemají obvyklou sladkost. Sluneční svit je pro poslední fázi dozrávání velmi nezbytný. Příroda a počasí si holt nedají poroučet. Na druhé straně deštivé a chladné dny přinesly tolik potřebnou vláhu a tím i doplnění zásoby spodních vod. Jaké hodnoty dosáhne stav podzemních vod v příštím roce, ovlivní především množství sněhu v zimě. I když naše domácí ovoce a zelenina nebudou tak krásné, jako dovozové, měli bychom je přesto upřednostnit při nákupech v obchodech. O domácí produkci potravin, ať už masa, ovoce, zeleniny bychom měli jevit svůj zájem. Ve většině případů totiž víme složení a parametry, které domácí produkty obsahují, na rozdíl od těch dovozových. Máslo už musí obchodníci dokonce zlevňovat, v některých obchodech se cena pohybuje již pod hranicí 40 korun. Mléčného tuku je na trhu údajně dost, takže ani vánoční pečení by se nám nemělo o tolik prodražit. V mnoha domácnostech se o víkendu objeví na stole svatomartinská husa. Většinou se jedná o dovoz z Maďarska a Polska. Z domácích chovů je hus však málo. I tak je lze koupit. V jednu dobu u nás oblíbené francouzské Beaujolais dnes zcela z našeho trhu vytlačilo Svatomartinské víno, kterému se dostalo mnohem větší obliby a pochází od našich domácích vinařů. Preferujme domácí produkci u všech komodit, protože jen takto lze přimět obchodníky k jejich nákupu a zvýšit jejich množství na trhu. Pokud toto nebudeme vyžadovat, nemají prodejci důvod nabízet domácí produkci. Věřme, že se postupně vrátíme k tradicím a koupí domácího zboží pomůžeme zvýšit a zpestřit jeho nabídku. Ne vše, co přichází ze zahraničí, zaručuje požadovanou kvalitu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama